Výdavky na dôchodky rekordne stúpli, na penzie ide historicky najvyššia suma

Výdavky Sociálnej poisťovne na vyplácanie dôchodkových dávok za deväť mesiacov tohto roka rekordne stúpli. Na vyplácanie penzií tak ide historicky najviac financií. Kým v januári až septembri minulého roka vynaložila poisťovňa na výplatu penzií 6,18 miliardy eur, za deväť mesiacov tohto roka to už bolo 7,66 miliardy eur.

24.10.2023 11:10
Sociálna poisťovňa, dôchodok, penzia, II. pilier Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ide o medziročný nárast takmer o 1,5 miliardy eur. Vyplýva to zo štatistiky Sociálnej poisťovne. Medziročný nárast výdavkov na penzie je pritom rekordný. Vlani sa totiž deväťmesačné výdavky poisťovne na penzie medziročne zvýšili len o 222 miliónov eur a v roku 2021 o 245 mi­liónov eur.

Igor, Matovič a 200 eur na dieťa. Čítajte viac Matovič pomáha najmä bohatším, nie najchudobnejším. „200 eur na dieťa“ je pre mnohých chiméra, pozrite sa prečo

Za výrazným zvýšením výdavkov na penzie stojí tohtoročná dvojnásobná valorizácia dôchodkov, ako aj zavedenie rodičovského dôchodku. Od 1. januára tohto roka zvýšila poisťovňa všetky penzie o 11,8 percenta. Napríklad priemerný starobný dôchodok tak od začiatku tohto roka stúpol o viac ako 61 eur.

Od 1. júla tohto roka poisťovňa mimoriadne zvýšila všetky dôchodkové dávky o 10,6 percenta. Znamenalo to opätovný nárast priemernej starobnej penzie o viac ako 60 eur. Okrem toho len za sedem mesiacov tohto roka poisťovňa vyplatila rodičovské dôchodky v sume 272 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dôchodky