Matovič pomáha najmä bohatším, nie najchudobnejším. „200 eur na dieťa“ je pre mnohých chiméra, pozrite sa prečo

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa vo vláde rozhodlo profilovať ako prorodinné hnutie. Najvýraznejším opatrením tejto agendy sa stal krok, ktorý zľudovel pod označením „dvesto eur na dieťa“. Toto heslo sa dostalo na bilbordy a sám Igor Matovič ho propagoval ako jeden z najvýraznejších úspechov tohto jeho vládnutia.

24.10.2023 05:00
Igor, Matovič a 200 eur na dieťa. Foto:
Igor Matovič a baner 200 eur na dieťa.
debata (81)
Prezidentka Zuzana Čaputová o prorodinnom balíčku
Video
Zdroj: TA 3

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojej novej analýze sa pozrela na to, kto naozaj týchto 200 eur dostáva. Pripomeňme, že ide o 60 eur v prídavkoch na dieťa a 140 eur v daňovom bonuse na dieťa do 18 rokov. Analytici zistili, že táto pomoc netriafa tých, ktorí ju potrebujú najviac. Inými slovami, plnú sumu dostávajú bohatší, a tí, ktorú ju potrebujú najviac, ju často nedostanú.

„Dvesto eur na dieťa“ znamená, že pri splnení rôznych podmienok sa mesačná podpora po navýšení sumy, ktorú už rodiny dostávali predtým, môže dostať práve na dvesto eur. Problém je, že významná časť tejto sumy je viazaná na pracovný výkon. To znamená, že s vyšším príjmom sa výška vyplatenej sumy zvyšuje. Množstvo sociálnych dávok je pritom dizajnovaných naopak. Počíta sa s tým, že plnú sumu dávky dostanú viac odkázaní občania a s vyšším príjmom sa dávka znižuje a úplne ruší. Tento princíp zohľadňuje fakt, že ľudia s vyšším príjmom nie sú na dávky od štátu odkázaní a tým, že sa im dávka nevypláca, sa šetria verejné zdroje.

SR SBA TK zdanenie bánk BAX Čítajte viac Arogantní boháči? Ficova vláda cieli na banky novou daňou, tie hovoria o dôsledkoch pre ľudí

Toto opatrenie stojí viac ako miliardu eur ročne, navyše predseda OĽaNO Igor Matovič sám priznal, že do presadenia tohto návrhu vložil celú svoju politickú váhu a pretlačil ju „bagrom“. Táto pomoc je tak mimoriadne drahá, jej prínosy sú sporné a navyše sa stala symbolom znásilňovania riadneho legislatívneho procesu.

Dvesto eur nie je pre najslabších

Daňový bonus prešiel v minulom roku výraznými zmenami. Menila sa jeho výška, veková hranica dieťaťa pre priznanie nároku či ďalšie kritériá na jeho priznanie.

Výška daňového bonusu je tak aktuálne na úrovni 140 eur mesačne na dieťa mladšie ako 18 rokov a 50 eur na dieťa, ktoré dovŕšilo 18 rokov. Tieto vekové hranice sú tiež novinkou a dočasne na dva roky nahradili vekovú hranicu 15 rokov. Daňový bonus je možnosť pre pracujúcich znížiť si daň z príjmu. Spolu s daňovým bonusom bola zvýšená aj suma prídavku na dieťa na 60 eur mesačne. Dvesto eur mesačne na dieťa môže teda rodina teoreticky získať súčtom súm 140 eur a 60 eur.

Kto získa plnú sumu daňového bonusu?

Zamestnaný rodič jedného dieťaťa do 18 rokov potrebuje na získanie plnej sumy 140 eur hrubú mzdu vo výške 809 eur mesačne. Pri dvoch deťoch potrebuje 1 198 eur a pri troch deťoch 1 427 eur mesačne.

Ak je rodičom živnostník, ktorý si uplatňuje paušálne výdavky a platí minimálne odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne, potrebuje ročný príjem vo výške aspoň 29 565 eur. Pri dvoch deťoch potrebuje 35 871 eur a pri troch deťoch 38 250 eur ročne.

Na tieto peniaze zďaleka nedosiahne každý. Pri výške daňového bonusu je totiž zadefinovaná maximálna percentuálna výška daňového bonusu, ktorá berie do úvahy výšku rodičovho príjmu a tiež počet detí. „Vznikla tak paradoxná situácia, keď nárok na plnú sumu daňového bonusu nemajú rodičia s najnižšími pracovnými príjmami,“ hovorí rada vo svojej analýze.

Dostatočný príjem na plný daňový bonus má viac rodín, no v ich prípade už deti dosiahli plnoletosť a celkový súčet tak nie je dvesto eur. Na nezaopatrené deti staršie ako 18 rokov pripadá nárok na daňový bonus vo výške 50 eur a tiež prídavok na dieťa 60 eur, spolu teda 110 eur. Takýchto detí je na Slovensku podľa RRZ približne 17 percent.

Nárok na znížený daňový bonus a prídavok na dieťa pripadá na rodičov 21 percent zo všetkých detí. Daňový bonus pre tieto rodiny je nižší práve preto, že tieto rodiny nedosahujú príjem, ktorý je potrebný na maximálny daňový bonus.

„Na získanie plnej sumy daňového bonusu na dieťa musia mať obaja rodičia v súčte dostatočne vysoký príjem. Platí, že čím viac detí majú, tým vyšší príjem potrebujú na získanie plnej sumy. Môžeme teda povedať, že rodičia s nízkym pracovným príjmom nemajú nárok na plnú výšku a daňový bonus na dieťa je v ich prípade znížený,“ upozorňuje analytik RRZ Matúš Senaj.

Sedem percent detí má rodičov bez pracovného príjmu. V ich prípade má rodina nárok iba na šesťdesiat eur vo forme prídavkov na deti. RRZ predpokladá, že znížený bonus pripadá na 22 percent detí. Týchto detí je však najviac na východe krajiny. V Prešovskom kraji je to 33 percent detí a v Košickom kraji 26 percent detí. Rovnaký podiel týchto detí, teda 26 percent, je aj v Banskobystrickom kraji. „Priemernú výšku zníženého daňového bonusu odhadujeme na 84,9 eura pri deťoch do 18 rokov a 25,4 eura pri deťoch, ktoré dovŕšili osemnásť rokov,“ hovorí RRZ.

Analytici: Daňový bonus by sa mal zrušiť

Práve diskriminácia najslabších prekáža na daňovom bonuse analytikom Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA). Navrhujú preto jeho zrušenie. Spolu s ním by sa podľa nich z rovnakého dôvodu mal zrušiť aj takzvaný rodičovský dôchodok. To je opatrenie, ktoré deťom umožňuje prispievať na dôchodok z vlastného príjmu priamo vlastným rodičom. „Obidve kritizované opatrenia pomáhajú tým, ktorí majú vyššie príjmy a sú za to systémom ešte viac odmeňovaní. A, naopak, tieto opatrenia znevýhodňujú tých, ktorí majú nižšie príjmy alebo ich nemajú žiadne. Sú preto zjavne diskriminačné k chudobnejším a ešte viac prehlbujú príjmové aj regionálne nerovnosti v spoločnosti,“ upozornil Martin Halás z IVRA.

Namiesto týchto opatrení navrhujú vznik podmieneného príjmu, tzv. ekonomického životného minima, ktoré zohľadňuje reálne výdavky domácností. Toto opatrenie by podľa inštitútu pomohlo všetkým nízkopríjmovým domácnostiam. Na kompenzáciu nižších dôchodkov z dôvodu výchovy detí zase navrhuje spätný prepočet obdobia a navýšenie koeficientu, pri ktorom poberali materskú, pre všetkých rodičov, ktorí vychovali deti, nielen pre pracujúcich.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #daňový bonus #Igor Matovič #rodinný balíček