Stroje sa dali do pohybu. Práce na pokazenej diaľničnej križovatke pri Bratislave pokračujú, ako to tam vyzerá?

Vodiči po D1 prichádzajúci do Bratislavy si mohli všimnúť, že práce na nedokončenej križovatke D1/D4 za Triblavinou sa pohli dopredu. Aktuálne tam pracuje 100 robotníkov a 40 strojov.

21.10.2023 10:36
Križovatka, Triblavina, D1/D4 Foto:
Práce na križovatke D1/D4.
debata (1)

Pri rozšírení diaľnice D1 Bratislava – Triblavina v súčasnosti budujú násypy na vetvách križovatky diaľnic D1 a D4. Na rozšírení diaľnice D1 medzi Bratislavou a Triblavinou v súčasnosti pracuje približne stovka robotníkov so 40 mechanizmami, ktorí sa zameriavajú primárne na budovanie násypov. Materiál, ktorý je použitý na ich budovanie, NDS necháva otestovať v laboratóriách.

Video

Popri budovaní násypov sa robia aj preložky inžinierskych sietí. Pracuje sa tiež na betonáži spodnej stavby mostov a robotníci pokračujú aj v zemných a výkopových prácach. „V najbližších mesiacoch sa práce sústredia aj na preložku Vajnorského potoka. Pokračovať budú práce na sanačných opatreniach, zakladaní oporných múrov a výstavbe mostov,“ hovorí Eva Žgravčáková z NDS s tým, že celkovo naplánovaných je 18 mostov.

obchvat D4 Rača - Vajnory, D4/R7 Čítajte viac Začala rásť nová diaľnica pri Bratislave. Zeminu na „spackanú“ križovatku skúmajú v laboratóriu
+2

Zmluvu na rozšírenie D1 a stavbu križovatky D1/D4 podpísala NDS v novembri minulého roka s poľskou firmou Budimex. Tá sa zaviazala postaviť 3,6-kilometrový úsek približne za tri roky. Zmluvná cena je zhruba 110 miliónov eur a stavba je financovaná zo štátneho rozpočtu.

Čebrať Čítajte viac Tunel popod Nízke Tatry? Drahý špás, tvrdia analytici. Ukázali, ako by sa dal spojiť juh a sever Slovenska

Neškodnosť materiálu použitého na stavbu v minulosti testoval aj zhotoviteľ projektu bratislavského nultého obchvatu. Spoločnosť D4R7 v lete 2020 musela vyvrátiť podozrenie, že na výstavbu rýchlostnej cesty D4/R7 medzi bratislavským Slovnaftom a Dunajom použila nevhodné alebo kontaminované materiály z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #križovatka #D1/D4