Väčšina Slovákov nesúhlasí, aby sa zvyšovalo zdanenie bánk, ukázal najnovší prieskum

Viac ako polovica ľudí žijúcich na Slovensku si myslí, že banky musia dosahovať zisk, aby boli schopné podporiť rast a stabilitu slovenskej ekonomiky. Nadpolovičná väčšina taktiež skonštatovala, že zdanenie bánk by sa nemalo zvyšovať, aby ľudia v prípade potreby dokázali získať úver ľahko a za priaznivých podmienok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorá zisťovala vnímanie bánk našou populáciou.

19.10.2023 12:50
Slovenská sporiteľňa, SLSP Foto:
Budova Slovenskej sporiteľne v Bratislave.
debata (23)

K ziskovosti a úlohe bánk sa na štvrtkovom mediálnom stretnutí vyjadrili zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie. Ako povedal šéf ČSOB a prezident bankovej asociácie Daniel Kollár, zavedenie bankového odvodu alebo dodatočné zdanenie spôsobí, že štát dostane menej peňazí ako v súčasnosti. „Stane sa tak v dôsledku zníženia vlastného kapitálu bánk, ktorý je nevyhnutný na nákup štátnych dlhopisov a poskytovanie nových úverov pre firmy či obyvateľstvo. Čím nižší vlastný kapitál banky budú mať, tým budú nižšie možnosti úverovania, čo okrem iného povedie k ich vyšším sadzbám,“ upozorňuje Kollár.

bolesť hlavy, bolesť očí, okuliare, únave, smútok Čítajte viac Ak zamestnanec spôsobí škodu v práci, môžu mu siahnuť na niekoľkomesačný plat. Pozrite si, do akej výšky z vášho zárobku môže zamestnávateľ žiadať

To bude mať podľa neho dopad na ľudí, ktorí sa k úverom dostanú ťažšie z pohľadu ich dostupnosti a možností bánk požičiavať, ako aj z pohľadu ich úročenia. „Automaticky tiež platí, že ak bankám klesnú zisky, do štátnej pokladnice zaplatia menej na daniach aj odvodoch. V konečnom dôsledku to teda nebude prospešné ani pre štát a ani pre ľudí,“ hovorí Kollár.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že štyria z desiatich respondentov si myslia, že najväčšie zisky z rôznych sektorov na Slovensku majú banky. S tým, že by banky mali byť zdanené viac, aj v prípade, že by to znamenalo nižšiu dostupnosť úverov, nesúhlasí 44 % populácie. Pokiaľ by bola banka v strate alebo by nemala dostatočný zisk, osem z desiatich ľudí by do nej nevložili peniaze.

Banky sú prvé, na koho sa slovenské domácnosti obrátia, keď si potrebujú požičať väčší obnos peňazí. Vyjadrilo sa tak 34 % respondentov. Z prieskumu následne vyplýva, že častým zdrojom poskytnutia financií zvykne byť aj rodina, s podielom 31 %. „Časté využívanie bánk na požičiavanie peňazí potvrdzuje aj zistenie, že takmer šesť z desiatich opýtaných aktuálne čerpá bankový úver alebo ho čerpali v minulosti. Zároveň viac ako polovica ľudí si nevie predstaviť, že by sa dokázali zaobísť bez úveru,“ približuje výsledky prieskumu Roman Pudmarčík z agentúry Ipsos.

Prieskum agentúra Ipsos uskutočnila pre Slovenskú bankovú asociáciu. Vykonali ho na reprezentatívnej vzorke 1 026 respondentov starších ako 18 rokov od 15. septembra do 19. septembra 2023 pomocou on-line zberu dát.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #zdanenie #zisky bánk