Ak zamestnanec spôsobí škodu v práci, môžu mu siahnuť na niekoľkomesačný plat. Pozrite si, do akej výšky z vášho zárobku môže zamestnávateľ žiadať

Firma v prípade zavinenia škody zamestnancom môže siahnuť na jeho mzdu. Podľa Zákonníka práce je to do výšky 4-násobku priemerného mesačného zárobku.

18.10.2023 15:23
bolesť hlavy, bolesť očí, okuliare, únave, smútok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak by pracovník spôsobil škodu za 10-tisíc eur a zarába 800 eur, zamestnávateľ od neho môže podľa riaditeľa pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslava Krajňáka požadovať náhradu škody do výšky 3 200 eur. Pri zamestnancoch štátnej služby je maximálny limit náhrady škody 3-násobok služobného platu. Špecifickou skupinou sú podľa odborníka aj dohodári, ktorí môžu prísť maximálne o tretinu dohodnutej odmeny.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac O dôchodky a dávky sa zrejme postará Ficov bývalý dôverník a novinár. Tomáš sľubuje penzistom veľa

Na ochranu v podobných situáciách slúži poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi. Ak by ste spôsobili škodu a boli by ste poistený, poisťovňa udalosť prešetrí a náhradu škody vyplatí zamestnávateľovi. Vy zaplatíte len dohodnutú spoluúčasť, ktorá je štandardne 10 %, minimálne vo výške 33 eur.

No sú aj situácie, kedy ani poistenie nepomôže a zamestnanec by musel uhradiť celú skutočnú výšku škody. Poistenie sa nevzťahuje na zodpovednosť za schodok na zverených hodnotách alebo zodpovednosť za stratu zverených predmetov. Poistenie sa taktiež podľa Krajňáka nevzťahuje na situácie, kedy škoda vznikne úmyselne, pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných či psychotropných látok. Ponuky poistenia, poistné krytie a takisto ceny sú v poisťovniach rôzne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #zamestnanci #zamestnávatelia #škody na majetku