Vysoké platy v bankách? Mýtus, vravia odborári. Zamestnanci UniCredit na Slovensku sú v štrajkovej pohotovosti

V spoločnosti UniCredit je štrajková pohotovosť. Odbory v spoločnosti vyburcovali zamestnancov k tomu, aby žiadali rýchlejšie zvyšovanie platov. Na konci prvého polroka tohto roka bola miera inflácie na Slovensku 10,8 percenta a práve zvýšenie platov o infláciu odborári žiadajú.

18.10.2023 18:50
UniCredit Bank Foto:
UniCredit Bank, ilustračný obrázok.
debata (6)

Zatiaľ nie je jasné, akú mieru rastu miezd budú odborári žiadať. V hre je zvyšovanie platov na rok 2024. Odborové združenie žiada, aby miera nárastu miezd na budúci rok dosiahla mieru inflácie z roku 2023. To, o aké číslo ide, bude jasné až v januári, keď tempo zdražovania za aktuálny rok oficiálne oznámi Štatistický úrad SR.

V spoločnosti UniCredit je štrajková pohotovosť. Odbory v spoločnosti vyburcovali zamestnancov k tomu, aby žiadali rýchlejšie zvyšovanie platov. Na konci prvého polroka tohto roka bola miera inflácie na Slovensku 10,8 percenta a práve zvýšenie platov o infláciu odborári žiadajú.

slovenská sporiteľňa T Čítajte viac Najväčšia banka opäť upravuje cenník, hypotéky budú drahšie

Zatiaľ nie je jasné, akú mieru rastu miezd budú odborári žiadať. V hre je zvyšovanie platov na rok 2024. Odborové združenie žiada, aby miera nárastu miezd na budúci rok dosiahla mieru inflácie z roku 2023. To, o aké číslo ide, bude jasné až v januári, keď tempo zdražovania za aktuálny rok oficiálne oznámi Štatistický úrad SR.

Iné ako mzdové požiadavky odborári nemajú. „Budeme radi, keď sa nám podarí toto, problémov v bankovom sektore je viac, len my Slováci sme zvláštni tým, že sa nesťažujeme, len pracujeme,“ poznamenala šéfka odborov v UniCredit Bank Jana Szászová.

Za celý rok 2023 by podľa očakávaní Národnej banky Slovenska (NBS) mala ostať inflácia dvojciferná. Napriek tomu, že na konci roka by mohla miera inflácie klesnúť pod desať percent, priemer za celý rok by mal ostať nad ňou.

O zvyšovaní miezd hovoria predstavitelia zamestnancov s vedením spoločnosti už od augusta tohto roku. „Mali sme tri kolá vyjednávaní, nikam sme sa neposunuli, dokonca nám bolo povedané, že sa čaká, kým skupina schváli rozpočet. My nemáme dôvod čakať. My rokujeme so svojím zamestnávateľom. Pokiaľ náš zamestnávateľ voči skupine neprezentuje naše požiadavky, o čom nemáme žiadne ubezpečenie, a stále nám hovorí to isté, tak aj o mesiac nám povie to isté. Nemáme na čo čakať,“ hovorí Szászová.

Odborári v celom sektore bankovníctva podľa nej registrujú od rôznych bánk ponuky pre zamestnancov na zvýšenie platov na úrovni okolo piatich percent.

Zamestnanci UniCredit sú momentálne v štrajkovej pohotovosti, to zatiaľ nie je štrajk. Zamestnanci teda chodia do práce. Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odbory a týka sa každého zamestnanca. Na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti totiž odbory nepotrebujú súhlas zamestnancov.

Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí by odmietlo pracovať, ak by sa štrajková pohotovosť pretavila do ostrého štrajku. „To je zatiaľ predčasné hovoriť, ešte sme neuskutočnili hlasovanie o štrajku. Viem ale povedať, že zhruba polovica zamestnancov je súčasťou odborov a predpokladám, že minimálne tí by nás podporili,“ hovorí Szászová. Rádovo tak ide o stovky ľudí.

SR NBS Kažimír predikcia TK BAX Čítajte viac Chudobnenie bude pokračovať. NBS vydala negatívnu predpoveď, pokles príjmov bude ešte horší

Samotná spoločnosť UniCredit situáciu okolo kolektívneho vyjednávania oficiálne nekomentuje, keďže rozhovory o zvyšovaní miezd sa neskončili a obe strany sporu o mzdy sedia za rokovacím stolom. Súčasťou ďalších rokovaní bude aj sprostredkovateľ z rezortu práce. Ďalšie kolo rozhovorov by sa malo uskutočniť v pondelok 23. októbra práve aj za účasti sprostredkovateľa.

Spor sa ťahá dlhšie

Odbory sa na pomalé zvyšovanie miezd sťažujú už dlho. Odborový zväz bánk a poisťovní je presvedčený, že jednotlivé bankové skupiny zvyšujú mzdy selektívne podľa jednotlivých regiónov. „Medzinárodné bankové domy sa evidentne rozhodli riešiť zvyšovanie miezd zamestnancov v dcérskych spoločnostiach na Slovensku a v krajinách ďalej na východ, postavením nového ,Berlínskeho múru‘. Zvolili totiž rozdielny prístup k riešeniu dosahov inflácie na zamestnancov v rámci koncernov podľa toho, v ktorej časti Európy pracujú,“ uviedli v apríli odborári s tým, že skupina UniCredit zvyšovala mzdy od 1. apríla tohto roku o 6,19 percenta.

Mzdy teda v porovnaní s infláciou rástli zhruba polovičným tempom. Zvyšovanie miezd sa netýkalo všetkých rovnako. „Bolo to rozdelené podľa príjmových kategórií, najnižšie zarábajúci zamestnanci získali vyššie navýšenie, no aj tak malo pokrytú infláciu len 25 percent zamestnancov,“ hovorí Szászová. Podľa jej slov mali niektorí zamestnanci nižšiu mzdu ako tisíc eur v hrubom. V Ich prípade bolo navyšovanie miezd rýchlejšie, o 6,19 percenta stúpli v mzdy v tejto banke priemerne.

Jana Szászová tiež upozorňuje, že takmer štyridsať percent pracovníkov banky má mesačný plat nižší ako 1 500 eur v hrubom.

Ani v spoločnosti UniCredit však štrajková pohotovosť a prípadný štrajk neprerastú napríklad do hromadných výpovedí. „Mzdy v banke nie sú závratné, ale nie sú zase až také zlé. Zamestnanci nemajú v tomto smere až taký dôvod odchádzať. Zamestnanci odchádzajú, ak si nájdu v inej banke lepšie platenú pozíciu,“ dodáva Szászová.

Rokovania o zvyšovaní miezd môže ovplyvniť aj volebný výsledok. Strany, ktoré aktuálne pokračujú v zostavovaní vlády a koalície sa pred voľbami netajili tým, že jedným z pilierov konsolidácie verejných financií by malo byť zavedenie bankovej dane. Nie je jasné, ako by mala presne vyzerať, no z predvolebných vyjadrení sa zdá, že štát by takto mohol vybrať aj stovky miliónov eur ročne.

Vysoké aj nízke mzdy

Podľa údajov Štatistického úradu SR sa priemerná mzda v bankovníctve pohybovala v druhom kvartáli tohto roku na úrovni 2 415 eur. Tento priemer však dvíhajú vyššie platy na niektorých pozíciách, radoví bankári napríklad v pobočkách vidia na svojich výplatných páskach výrazne menej.

peniaze, šetrenie, mince, prasiatko Čítajte viac Prudký pokles vkladov Slovákov v bankách. Domácnosti schudobneli, spoločnosť Allianz hovorí o prekvapení

Napríklad, podľa portálu Platy.sk iba desať percent hypotekárnych špecialistov, teda ľudí, ktorí pomáhajú klientom nájsť nastaviť a čerpať hypotéku, zarobí viac ako 2 141 eur. Zároveň len desať percent klientskych pracovníkov, teda v podstate bankárov v pobočke, zarobí viac ako 1 955 eur. Priemer v banke, samozrejme, dvíhajú manažérske pozície. Napríklad desatina najlepšie platených riaditeľov jednotlivých pobočiek zarobí viac ako 4 654 eur mesačne v hrubom.

Mzdové náklady sú jednou z oblastí, kde sa banky pôsobiace na Slovensku snažia strategicky šetriť. Banky menia svoje fungovanie tak, aby na poskytnutie služieb klientom bolo potrebných čoraz menej ľudí. V roku 2009 pracovalo v komerčných bankách na Slovensku zhruba 20 300 ľudí. Ku koncu prvého polroka tohto roka ich je len 17 148. Znamená to, že banky investujú do automatizácie procesov a postupne znižujú počet pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #štrajk #UniCredit Bank