Z funkcie ho zostrelila mladá smeráčka zostrihaným videom. Diplomat bude strážiť miliardy z Bruselu, plánuje krízový manažment

Pokračovanie najväčšej modernizácie Slovenska za posledné roky prevezme po Lívii Vašákovej dlhoročný diplomat Peter Kmec. Práve jeho nominovala strana Hlas za vicepremiéra pre plán obnovy.

18.10.2023 13:55
debata (9)
Nominácie na ministrov za stranu Hlas
Video
Zdroj: TV Pravda

„Má bohaté skúsenosti v zahraničnej politike a pôsobil celý život v diplomacii. Tieto skúsenosti na tomto poste sú extrémne dôležité a potrebné na množstvo rokovaní, kde bude potrebné vyjednávať vo vzťahu k plánu obnovy,“ povedal predseda Hlasu Peter Pellegrini pri predstavovaní kandidátov.

V minulosti pôsobil ako veľvyslanec Slovenska vo Švédsku a v USA. Bol tiež poslancom parlamentu a podpredsedom výboru pre európske záležitosti. Kmec bol v predvolebnej kampani terčom útoku strany Smer. Členka mládežníckej organizácie Smeru Zuzana Plevíková postrihala video, v ktorom podsúvala, že sa Kmec prihlásil k vláde Hlasu spolu s PS a SaS. Nič také však na diskusii, z ktorej bolo video postrihané, neurobil. Nakoniec však pre tlak vnútri strany aj tak rezignoval na funkciu zahraničnopoli­tického tajomníka strany.

Denisa Saková Čítajte viac Kto je nová ministerka Saková, ktorá bude riadiť hospodárstvo?

Jeho cieľom je nasadiť krízový manažment, aby sa podarilo vyčerpať 6,4 miliardy eur z európskych zdrojov za tri roky. „Momentálne nemáme ešte dopracované mnohé implementačné projekty a na účte máme dve miliardy eur, ktoré nám už zaslala Európska komisia,“ povedal na margo peňazí na modernizáciu Slovenska. Druhá dôležitá oblasť je podľa neho otázka nového rastového modelu, ktorý je prepojený na vzdelávanie, vedu a inovácie. Cieľom je dostať Slovensko z pasce stredného príjmu.

Presadiť reformy cez odporcov

Peter Kmec môže využiť svoje skúsenosti z diplomacie pri rokovaní s novými ministrami a poslancami o tom, aby prechádzali reformy z plánu obnovy. Platí totiž, že čo i len jeden nesplnený míľnik, teda reformný cieľ, môže ohroziť čerpanie miliárd eur z plánu obnovy. Jedna z najväčších výziev pre neho bude presvedčiť jeho koaličných partnerov zo Smeru či SNS, že treba pokračovať v zonácii našich národných parkov či stratifikácii nemocníc. Práve tieto dve reformy strany Smer a SNS často kritizovali.

Zámerom ministerstva zdravotníctva je znížiť počet súčasných 78 nemocníc na 46 nemocníc. Cieľom je špecializácia nemocníc v oblastiach, v ktorých sú dobré výsledky. Odborníci argumentujú, že nemožno v každej nemocnici robiť vysoko špecializované operácie a výkonov v nich bude len minimum.

Na druhej strane zonácie národných parkov sú kľúčové pre určenie pravidiel, čo sa môže a nemôže robiť v chránených územiach. Rezort životného prostredia napríklad považuje zonácie za prioritu pri ochrane najvzácnejších lokalít Slovenska. Schválené reformy z minulosti sa napríklad nemôžu ani zvrátiť, lebo hrozí, že budeme musieť peniaze vrátiť. Dôležité preto bude aj to, čo sa stane v iných rezortoch.

Meniť obnovu za pochodu nebude možné

Druhou výzvou bude pre Kmeca udržať si v tíme plánu obnovy ľudí. Tím odborníkov vznikol ešte okolo doterajšej šéfky slovenského plánu obnovy Lívie Vašákovej. Mnoho z nich sa prišlo podieľať na pláne obnovy práve preto, aby prispeli svojou časťou k tomu, aby sa Slovensko posunulo dopredu. Keby podľa interných zdrojov denníka Pravda videli, že im toto nebude umožnené aj naďalej, tak je dosť možné, že v tíme neostanú.

Plán obnovy je komplexný projekt, kde bolo na začiatku stanovené, ktoré reformy sa budú robiť a na aké projekty peniaze pôjdu. Meniť ho za pochodu tak nebude možné. Dôležitá je kontinuita, aby sa všetky reformy podarilo zrealizovať a mohli sa miliardy eur z plánu obnovy použiť na stavbu nemocníc, obnovu domov či rozširovanie kapacít škôlok. Všetko to treba stihnúť do konca roka 2026.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #plán obnovy #Peter Kmec #Štvrtá Ficova vláda