Slováci zarábajú viac ako minulý rok, niektorým odvetviam sa však darí lepšie ako iným. Kde sa oplatí zamestnať?

Pracujúci na Slovensku dnes zarábajú v priemere takmer o 10 percent viac než v rovnakom období minulého roka. Rast miezd už začína pokrývať aj aktuálnu infláciu. Mzdy však nerastú pri všetkých povolaniach rovnako. Poukázal na to mzdový prieskum agentúry Grafton.

11.10.2023 16:06
pracujúci penzista, dôchodok, pracovníci, majstri, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mzdy na Slovensku v porovnaní s minulým rokom citeľne vzrástli. Priemerná hrubá mesačná mzda podľa Štatistického úradu SR stúpla v prvom štvrťroku tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o 9,5 percenta.

Pri reálnej mzde však hovoria odborníci o poklese. Po započítaní vplyvu inflácie, ktorá bola medziročne až 15,1 percenta, totiž priemerná reálna mzda v rovnakom období medziročne klesla o 4,9 percenta.

SR Bratislava Vláda Dočasná Schôdza TK BAX Čítajte viac Na stole je prvý návrh vyrovnaného rozpočtu. Slovensku by priniesol ekonomickú katastrofu

„Hoci nedávne štatistiky hovoria o poklese reálnych miezd, osobne si myslím, že sa pomaly, ale isto dostávame do fázy, kedy sa tento pokles zastavuje," tvrdí riaditeľ personálnej agentúry Grafton Slovakia a Gi Group Martin Malo. Inflácia sa totiž podľa neho neustále znižuje a v auguste bola na úrovni 8,9 percenta. Naproti tomu rast miezd pokračuje.

Prieskum personálnej agentúry Grafton zmapoval finančné ohodnotenie pri stovkách pracovných pozícií v ôsmich kľúčových odvetviach. Vyplýva z neho, že mzdy minulý rok nerástli všade rovnako. „Asi najnižší nárast sme zaznamenali v oblasti IT, kde na mnohých pozíciách dokonca zostali mzdy na rovnakej úrovni ako v minulom roku. Takáto situácia bola napríklad pri IT manažéroch, bezpečnostných inžinieroch siete či vývojároch, a to vo viacerých krajoch – najmä v Nitre a Banskej Bystrici, ale aj v Košiciach alebo Prešove,“ upresňuje Malo.

Za pomerne prekvapivými dátami zo sektoru IT je podľa Mala aj veľké prepúšťanie v nadnárodných spoločnostiach v zámorí, ktoré sa odohralo na prelome rokov. I keď sa Slovenska priamo nedotklo, zamestnávatelia začínajú vážne uvažovať nad tým, kde je horná hranica miezd v IT.

„Pracovníci v tomto sektore začínajú narážať na akési mzdové stropy bez ohľadu na to, akú pracovnú skúsenosť majú. V sektore IT sa rast miezd v podstate zastavil a ani v najbližšej budúcnosti tu zrejme mzdy nijako výrazne neporastú,“ konštatuje.

platy, graf, mzdy Čítajte viac Rada pre rozpočtovú zodpovednosť má dobré správy pre peňaženky Slovákov: Inflácia klesá. O koľko porastú platy?

Naproti tomu sektor inžinieringu a výroby bol jedným z tých, kde rástli mzdy najvýraznejšie. „Výroba bola navyše špecifická v tom, že sa tu mzdy zvyšovali paušálne. Kým v roku 2021 sa aj v tomto sektore najmä individuálne zvyšovali mzdy, na základe nášho aktuálneho prieskumu sme zaznamenali, že táto situácia sa v minulom roku zmenila," tvrdí Malo.

Naprieč rôznymi sektormi zároveň rástli mzdy v percentuálnom vyjadrení relatívne rýchlejšie pri pracovných pozíciách, kde sú zárobky tradične najnižšie. Tým sa zároveň postupne zmenšoval mzdový odstup medzi zamestnaniami s rozdielnou potrebou kvalifikácie.

Mzdový prieskum sa uskutočnil v treťom štvrťroku tohto roka v ôsmich krajoch Slovenska. Zahŕňa viac ako 300 pracovných pozícií v ôsmich základných segmentoch pracovného trhu: IT a telekomunikácie, inžiniering a výroba, nákup a logistika, stavebníctvo a reality, bankovníctvo a finančné služby, obchod, retail a marketing, ľudské zdroje, administratíva a právo a zdieľané podnikové služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #platy