Ruská mena sa prepadla pod symbolickú hranicu. Jeden americký dolár stojí 100 rubľov

Ruský rubeľ oslabil oproti americkej mene a hodnota jedného dolára sa v úvode utorkového obchodovania dostala nad symbolickú hranicu 100 rubľov.

03.10.2023 16:38
Vladimir Putin, Rusko, Moskva, Kremeľ Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (21)

Keď rubeľ podobne klesol v auguste, ruská centrálna banka zvolala mimoriadne zasadanie a zvýšila úroky o 3,5 percentu­álneho bodu na úroveň 12 percent. V septembri potom úrokové sadzby banka zdvihla o ďalší percentuálny bod na 13 percent. Informuje o tom web CNBC.

fico, čaputová Čítajte viac Na perinu, ktorou sa teraz prikrývame, nemáme. Plány Fica, Šimečku a Pellegriniho nestačia na odvrátenie gréckeho scenára

Hoci predstavitelia Kremľa tvrdia, že dôvodom rýchleho oslabovania ruskej meny je voľná menová politika, centrálna banka konštatovala, že to spôsobuje prudký pokles prebytku bežného účtu platobnej bilancie Ruska.

Vo svojej septembrovej správe ruská centrálna banka odhadla, že prebytok bežného účtu platobnej bilancie krajiny za január až august medziročne klesol o 86 percent. Ruský prebytok obchodnej bilancie sa v rovnakom období medziročne znížil o 68,3 percenta.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mená #rubeľ