Slováci dôverujú bankám viac ako politikom, vyplýva z prieskumu. Väčšina z nich má s nimi dobré skúsenosti

Bankám dôveruje takmer polovica ľudí žijúcich na Slovensku, vyplýva to z výsledkov septembrového prieskumu agentúry Ipsos. Výsledky prieskumu taktiež ukázali, že respondenti považujú banky za tretí najdôveryhodnejší slovenský subjekt.

02.10.2023 14:17
Slovenská sporiteľňa Foto:
Najväčšia banka na Slovensku Slovenská sporiteľňa, ilustračný obrázok.
debata (1)

Pred bankovými inštitúciami sa v rebríčku umiestnili obecné samosprávy a ozbrojené zložky. Banky podľa prieskumu predbehli štátne inštitúcie, cirkev, komerčné subjekty a dokonca aj politikov.

žena, financie, peniaze, daňové priznanie Čítajte viac Nesplácané hypotéky? Omnoho väčšie problémy máme s kreditnými kartami

„Zároveň sa však ukázalo, že ak by boli banky v strate alebo by nedosahovali dostatočný zisk, až 8 z 10 Slovákov by do nich nevložili svoje úspory a nezverili by im svoje financie. Respondenti v prieskume reagovali len na fiktívny scenár nestability bánk, keďže bankový sektor na Slovensku patrí dlhodobo k najstabilnejším v rámci Európy. Je však zaujímavé sledovať, ako by sa Slováci zachovali v takejto situácii,“ povedala výkonná riaditeľka Slovenskej bankovej asociácie Milena Koreňová.

Banky sa tak svojimi výsledkami zaradili medzi top tri sektory, s ktorými sú ľudia na Slovensku najspokojnejší, cituje vo svojej tlačovej správe Slovenská banková asociácia slová Romana Pudmarčíka, Account Directora agentúry Ipsos.

Marcel Laznia, Slovenská banková asociácia Čítajte viac Zisk bánk je pre krajinu skvelá vec: prosperujú ľudia aj ekonomika

Tlačová správa dopĺňa, že väčšina reprezentatívnej populácie má s bankami dobré alebo aspoň priemerné skúsenosti, pričom vyslovene o zlých skúsenostiach hovorí iba 7 percent respondentov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #verejná správa #Ipsos