Počet aktívnych pracujúcich klesne o 330-tisíc. V priebehu 20 rokov čaká Slovensko premena

Slovensko v budúcnosti, ak nedôjde k aktívnemu riešeniu problematiky, čaká nedostatok pracovných síl vo všetkých odvetviach hospodárstva. Vyplýva to z informácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR o návrhu opatrení na podporu zvýšenia zamestnanosti znevýhodnených osôb s dôrazom na osoby z prostredia marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorý vzala v stredu na vedomie vláda.

27.09.2023 21:24
SR vláda Winkelmann podpis zmluva investícia BAX Foto:
Na snímke zľava predseda vlády Ľudovít Ódor, minister hospodárstva SR Peter Dovhun a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Winkelmann Alexander Eick počas podpisu investičnej zmluvy medzi firmou Winkelmann a Vládou SR o investícii v Rimavskej Sobote 24. mája 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Popelka
debata (5)

„V priemyselnej výrobe a stavebníctve vznikne najvyšší nedostatok pracovnej sily na základe predpokladaného zvýšenia počtu zamestnancov v odvetví a predpokladanom počte potrebných pracovníkov (približne 70.000 osôb). Hneď za tým nasleduje odvetvie veľkoobchodu, maloobchodu a opráv a odvetvie vzdelávania, v ktorých sa dokonca odhaduje pokles počtu zamestnancov už do roku 2025,“ priblížil rezort hospodárstva.

muž, práca, kariéra, zúfalstvo Čítajte viac Slovákov lákajú nemecké platy. Zaznamenali vysoký počet ľudí, ktorí tam chcú ísť pracovať

MH SR zdôraznilo, že jednou z ciest, ako tento trend zvrátiť, je vyvinúť maximálne úsilie na aktivovanie a integrovanie ľudí z radov uchádzačov o zamestnanie zo znevýhodneného prostredia s dôrazom na osoby z prostredia MRK.

Situácia na trhu práce a nutnosť okamžitého riešenia nedostatku pracovnej sily primárne v priemyselnej výrobe a stavebníctve vytvorili podľa MH SR kľúčový impulz na vznik medzirezortnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa témou zvýšenia zamestnanosti osôb zo znevýhodneného prostredia s dôrazom na marginalizované rómske komunity.

Marek Gombita Čítajte viac Vyrábajú Horalky a Mily: V Seredi máme problém zohnať ľudí, je tu nižšia nezamestnanosť ako v Bratislave, tvrdí finančný riaditeľ

Rezort hospodárstva dodal, že demografický vývoj donedávna napomáhal vývoju na trhu práce. Prognóza vývoja populácie na Slovensku však už poukazuje na pokles absolútneho počtu obyvateľstva v produktívnom veku – pokles do roku 2040 o viac ako 330.000 obyvateľov v produktívnom veku oproti roku 2023.

„Nedostatok pracovných síl v rozličných sektoroch slovenskej ekonomiky je stále evidentnejší a urgentnejší. Skúsenosti niektorých slovenských firiem, ktoré sa úspešne pustili do zamestnávania Rómov, boli pre nás silnou inšpiráciou iniciovať v partnerskej spolupráci s rezortmi práce a školstva a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity iniciatívu, ako ich zamestnávanie podporiť aj systémovo,“ doplnil na brífingu štátny tajomník MH SR Peter Švec.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #plat #zamestnanci