Slovákov lákajú nemecké platy. Zaznamenali vysoký počet ľudí, ktorí tam chcú ísť pracovať

Práca v zahraničí láka čoraz viac ľudí žijúcich na Slovensku. Ako vyplýva z dát portálu Profesia.sk, Slováci najčastejšie reagujú na ponuky ísť pracovať do Nemecka. Najatraktívnejšou pozíciou je copywriter, zatiaľ čo najväčší záujem majú uchádzači o pozície v oblasti prekladateľstva a tlmočníctva.

31.07.2023 10:39
muž, práca, kariéra, zúfalstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V tomto roku bolo na portáli Profesia.sk zatiaľ uverejnených 6 397 ponúk práce do zahraničia. Kým vlani bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku 18, tento rok reaguje na jeden takýto inzerát v priemere 24 ľudí. Viac ich bolo iba v roku 2020, vtedy však bolo pre pandémiu výrazne menej ponúk.

urad prace, nezamestnani , praca, nezamestnany Čítajte viac Nepracujú ani neštudujú. Európu zaplavila vlna neaktívnych ľudí, ktoré krajiny sú na tom najhoršie?

Ľudia zo Slovenska najčastejšie reagujú na ponuky práce do Nemecka. V prvom polroku bolo na portáli Profesia.sk zverejnených viac ako 1 800 ponúk ísť pracovať do tejto krajiny, spolu na ne prišlo viac ako 30-tisíc reakcií.

Druhou najlákavejšou krajinou je Česko a treťou najatraktívnejšou krajinou je Holandsko. Najväčší záujem majú uchádzači o pozície v oblasti prekladateľstva a tlmočníctva. „Najmä tlmočníctvo často zahŕňa cestovanie, čo je pre uchádzačov lákavý benefit,” uviedla spoločnosť Profesia.

Medzi najžiadanejšie odvetvia patrí aj marketing, administratíva, zákaznícka podpora či obchod. Na inzeráty z oblasti marketingu reaguje v priemere 103 ľudí. Najatraktívnejšie sú pozície copywriterov, telemarketingových pracovníkov, lektorov či marketingových špecialistov.

Nízky dopyt aj napriek veľkému počtu inzerátov je v oblasti strojárenstva. „Takmer rovnaká situácia je aj v sektore elektrotechniky a energetiky. Veľmi málo uchádzači a uchádzačky reagujú na ponuky pre farmaceutov či špecifické pozície programátorov,” uzavrela Profesia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #Nemecko