Vláda otvorila pracovný trh cudzincom. Môžu prísť zo 17 krajín mimo EÚ, pozrite si zoznam

Priemysel na Slovensku zápasí s akútnym nedostatkom pracovnej sily. Vláda preto schválila nariadenie, ktoré umožní udeliť národné pracovné víza vybraným skupinám občanov tretích krajín. Ide o zoznam sedemnástich krajín, ktoré nie sú súčasťou Európskej únie.

27.09.2023 10:10
SR Bratislava Vláda Dočasná Schôdza TK BAX Foto:
Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po skončení 16. schôdze vlády SR 20. september 2023 v Bratislave.
debata (49)

Zamestnávatelia štátnymi príslušníkmi tretích krajín môžu obsadiť miesta operátora v strojárskej výrobe, v hutníckom, gumárenskom a zlievárenskom priemysle, operátora elektronických zariadení, operátora vysokozdvižného vozíka, zvárača a obrábača kovov, nastavovača CNC strojov, stavebného a prevádzkového elektrikára, či údržbára. Štát bude môcť udeliť najviac dvetisíc národných víz ročne.

Podľa pôvodného zoznamu mohli štátni príslušníci tretích krajín pochádzať z Arménska, Azerbajdžanu, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Kazachstanu, Kirgizska, Moldavska, Severomacedónskej republiky, Srbska, Tadžikistanu, Turkménska, Ukrajiny alebo Uzbekistanu. Na žiadosť zamestnávateľov do tohto zoznamu pribudli aj občania Filipín, Indonézie a Nepálu. „Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie u niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe," uviedol rezort práce.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Na Slovensku nemá kto pracovať. Pre Srbov a Ukrajincov už nie sme atraktívni, vyše 80-tisíc miest nemá kto obsadiť

Národné vízum možno udeliť na výkon zamestnania u zamestnávateľa, ktorý je usadený na území Slovenska najmenej štyri roky. Ďalšou podmienkou je, že nedostal pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania v období dvoch rokov a má splnené daňové a odvodové povinnosti. Národné vízum štát udelí najviac na jeden rok.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzinci #víza