Na Slovensku nemá kto pracovať. Pre Srbov a Ukrajincov už nie sme atraktívni, vyše 80-tisíc miest nemá kto obsadiť

Na Slovensku nemá kto pracovať. Vyše 80-tisíc voľných pracovných miest nemá kto obsadiť, lebo Slováci o ne nejavia záujem. Po firmách najnovšie upozorňujú na nelichotivú situáciu na trhu práce aj personálne agentúry.

20.09.2023 05:00
mechanik, živnostník, práca, oprava auta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (158)

Stabilne nízka nezamestnanosť na úrovni vyše piatich percent, starnúca populácia a prílev zahraničných investícií, ktoré vytvárajú nové pracovné príležitosti. Trojica faktorov, ktorá vytvára silný tlak na trh práce a tlačí na to, aby sem vláda prilákala viac zahraničnej pracovnej sily.

Ak nezmeníme pravidlá ekonomickej migrácie, naše hospodárstvo bude mať problém. „Počet pracujúcich Slovákov bude klesať, pokiaľ budeme chcieť udržať biznis na Slovensku, treba otvoriť trh zahraničným pracovníkom,“ povedal riaditeľ personálne agentúry Grafton Slovakia Martin Malo.

Volvo vytvorí tisícky nových miest
Video

Nábor za hranicami

Pre chýbajúcich pracovníkov zo Slovenska sa firmy obracajú na tých zo zahraničia, najmä z krajín mimo Európskej únie. Kým v minulosti sa nám darilo lákať pracovníkov prevažne zo Srbska či z Ukrajiny, v súčasnosti už pre nich nie sme dostatočne atraktívni. „Otázka pre vládu by mala byť, pre akých zahraničných pracovníkov je Slovensko atraktívne,“ vysvetľuje Martin Malo. Podľa neho Ukrajinci smerujú ďalej na Západ za vyššími mzdami. Lákajú ich hlavne v Nemecku či v Kanade. Slovensko má podľa neho šancu uspieť s lákaním pracovníkov z Filipín či Nepálu, teda z krajín, ktoré majú veľkú populáciu s nízkymi mzdami.

Dovhun Čítajte viac Vláda rozhodla o lacnej elektrine pre všetkých. Bazény si budú ohrievať aj bohaté domácnosti

Aj čísla Asociácie personálnych agentúr prezrádzajú, že výrazné vzrástol počet firiem, ktoré majú problém s nedostatkom ľudí. „Pred desiatimi rokmi malo nedostatok ľudí asi 45 percent slovenských firiem, teraz je to približne 75 percent. A očakáva sa, že v roku 2030 až 90 percent našich firiem nebude vedieť nájsť vhodnú pracovnú silu, čo predstavuje veľké riziko pre celú našu ekonomiku,“ povedala prezidentka asociácie Zuzana Rumis.

Napokon aj zamestnávatelia opisujú rovnaký problém. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov bol ešte pred niekoľkými rokmi problém najmä s montérmi a operátormi strojov a zariadení, dnes chýbajú zamestnanci takmer v každom sektore.

Nedostatok ľudí núti zvyšovať mzdy

Cieľom budúcej vlády by malo byť podľa šéfa personálnej agentúry prepracovanie pravidiel ekonomickej migrácie. „Tu je najväčším problémom dlhý vízový proces, slabá konkurencieschop­nosť, nízke mzdy a malá atraktivita v porovnaní so západnou Európu,“ dodáva s tým, že bez podpory štátu bude nábor ľudí spoza hraníc ďalej stagnovať.

Príkladom môžu byť podľa neho naši susedia. Situácia porovnáva s Maďarskom, kde pochopili, že základom je prílev investícii a umožniť im dostatok pracovníkov. Vymysleli systém, ktorý umožňuje prílev zahraničných pracovníkov do Maďarska. V Poľsku boli zmenené pravidlá ekonomickej migrácie. Výsledkom je, že proces vybavenia pracovného povolenia sa zrealizuje do jedného týždňa. Na porovnanie, na Slovensku proces vybavenia pracovného povolenia aj povolenia na pobyt trvá spravidla 4 až 5 mesiacov. V niektorých prípadoch sa dá skrátiť na 30 dní.

Agentúra Grafton Slovakia každoročne zverejňuje veľký prieskum miezd na Slovensku. Jedným z hlavných záverov je práve nedostatok pracovnej sily, čo núti firmy neustále zvyšovať mzdy. Priemerná mesačná mzda vzrástla v prvom štvrťroku medziročne o 9,5 percenta. Dvojciferný rast cien však z nárastu platov ukrajuje. Reálne príjmy sa tak prepadli takmer o päť percent. Životná úroveň ľudí sa tak prepadáva. To by sa však s poklesom inflácie malo čoskoro zmeniť a reálne príjmy, teda očistené o rast cien, by mali opäť začať stúpať.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #Voľné miesto