Vláda rozhodla o lacnej elektrine pre všetkých. Bazény si budú ohrievať aj bohaté domácnosti

Vláda rozhodla, že domácnostiam aj v budúcom roku pomôže pred hroziacim nárastom účtov za elektrinu. V stredu kabinet schválil mimoriadne nariadenie, v ktorom pomocou všeobecného hospodárskeho záujmu zasiahne do teraz nepriaznivého vývoja cien elektriny pre domácnosti.

13.09.2023 15:54
Dovhun Foto: ,
Na snímke minister hospodárstva SR Peter Dovhun.
debata (12)

Ochranný dáždnik zabezpečí, že domácnostiam skokovitý nárast faktúr v roku 2024 nehrozí. Ak by vláda nezasiahla, došlo by zrejme k aplikácii regulovaných cien na odberateľov elektriny v domácnostiach. To by podľa skorších prepočtov regulátora znamenalo až 81-percentný nárast koncových cien za elektrinu. Vláda upozorňuje, že bez pomoci by sa veľa domácností mohlo prepadnúť do energetickej chudoby.

Kabinet bude postupovať rovnako ako minulý rok. Nadviaže na memorandum so Slovenskými elektrárňami, v ktorom sa elektrárne zaviazali poskytovať cenu elektriny pre domácnosti na obdobie od roku 2022 do konca roku 2024 za zastropované ceny silovej zložky elektriny. Výsledkom je, že priemernej domácnosti sa zvýšila faktúra za elektrinu v tomto roku len o jedno euro mesačne. Výmenou za to sa štát zaviazal, že na elektrárne neuvalí dodatočné dane.

šimečka, fico, pellegrini Čítajte viac Trinásty dôchodok, štvordňový pracovný týždeň či 100 eur na hypotéku. S nápadmi sa roztrhlo vrece, ktorá strana nasľubovala najviac?

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida upozorňuje, že vláda sa vrátila k rovnakému scenáru dodávok elektriny pre slovenské domácnosti ako minulý rok. Opätovne zaviazala ministra hospodárstva uložiť Slovenským elektrárňam povinnosť dodávať elektrinu aj v roku 2024 v objeme, ktorý má pokryť spotrebu domácnosti za veľmi sľubných 61,2 eura za megawatthodinu. „Ide naozaj o výhodnú cenu, keďže tá trhová je aktuálne viac ako dvojnásobná. A podobne ako minulý rok, ide o plošné riešenie, bez náznaku adresnosti či motivácie šetriť,“ tvrdí pre Pravdu.

Rozhodnú regulované poplatky

Podpísanie memoranda automaticky ešte neznamená, že lacná elektrina bude dostupná pre domácnosti aj v roku 2024. Schválené nariadenie však podľa ministra súvisí s procesom prípravy podpisu implementačnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Slovenskými elektrárňami. Až na základe podpísanej zmluvy budú Slovenské elektrárne zaviazané ponúknuť Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) na predaj elektrinu s dodávkou v priebehu rokov 2023 a 2024. Dodávku elektriny odberateľom bude ako agent zabezpečovať práve štátny podnik SPP. Premiér Ľudovít Ódor vyhlásil, že implementačná zmluva vlády so Slovenskými elektrárňami o cenách elektriny na budúci rok by sa mohla podpísať pravdepodobne na budúci týždeň.

„Silová zložka elektriny je zabezpečená pre domácnosti na budúci rok za cenu 61,2 eura za megawatthodnu,“ vyhlásil minister hospodárstva Peter Dovhun po rokovaní vlády. Druhú časť celkovej ceny za elektrinu tvoria napríklad tarify za prenos či distribúciu. „Je ešte veľmi skoro na to, aby sme dali konkrétne číslo, lebo ešte nie je ukončené referenčné obdobie a cenové konanie,“ povedal na margo konečnej ceny elektriny pre domácnosť na rok 2024.

Výsledná cena elektriny sa skladá z viacerých položiek. Okrem silovej ceny elektriny zahŕňa aj poplatky za distribúciu či prevádzkovanie systému. V konečnej cene elektriny sú zahrnuté aj dotácie na podporu obnoviteľných zdrojov, dotovanie uhlia či poplatky do jadrového fondu.

Nateraz je teda otázne, o koľko pôjdu nahor regulované poplatky a či vláda bude mať záujem dotovať tento nárast. Ten by mal byť totiž vďaka poklesu trhových cien nižší, ako vychádzal pre rok 2023. Konečné zvýšenie na budúci rok tak nie je vyčíslené, no nebude také vysoké, ako by hrozilo, keby nedošlo k vládnemu nariadeniu.

Analytik Badida úsporu očakáva pri tarife za prevádzku systému naviazanej na ukončenie finančnej podpory výroby elektriny z domáceho uhlia. „Veľkou neznámou je zatiaľ tarifa za systémové služby, ktorá súvisí s nákladmi Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy na nákup podporných služieb,“ vysvetľuje.

Lacná elektrina pre všetkých

V prípade elektriny tak pôjde rovnako ako v tomto roku o plošnú pomoc pre všetky domácnosti. Nebude sa prihliadať na príjem domácnosti ani na to, či energiami šetria, alebo nešetria. Lacnú elektrinu tak budú dostávať všetci bez rozdielu. Aj domácnosti, ktoré už teraz s energiami výrazne šetria, ale aj tie, ktoré si lacnou elektrinou vyhrievajú bazény. Lacnú elektrinu tak budú môcť využívať aj bohaté rodiny na vykurovanie bazénov, čo bolo jedna z hlavných výčitiek kritikov plošnej pomoci v tomto roku.

O potrebe adresnej pomoci hovoril aj súčasný šéf rezortu hospodárstva. Podľa neho sa na nej pracuje a mala by byť zavedená v ďalších rokoch. „Do budúcnosti treba prejsť z extrému takzvaných helikoptérových peňazí, že ideme pomáhať všetkým, na adresnú pomoc,“ priznal minister.

Z vládnych materiálov vyplýva, že mimoriadne opatrenie vlády nebude mať vplyv na rozpočet. Inými slovami: rozhodnutie nezatne ešte väčšiu sekeru do spoločných verejných financií. Tie sú po pandémii, vojne na Ukrajine a energetickej kríze v pásme vysokého rizika. Inými slovami: avizovaná dohoda o dodávkach zlacnenej elektriny za netrhové ceny od Slovenských elektrární pre domácnosti nemá dosah na verejné financie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #faktúra #2024