Policajti dostali 700 nových áut a pacienti nové ambulancie. Slovensko si za reformy požiadalo o vyše 800 miliónov eur

Slovensko sa zaviazalo urobiť reformy. Ak našu domácu úlohu splníme, tak dostaneme európske peniaze na digitalizáciu či zelenú ekonomiku. Takto funguje plán obnovy, ktorý môže byť modernizáciou pre Slovensko.

25.09.2023 11:53
Lívia Vašáková, šéfka Plánu obnovy na Slovensku Foto:
Lívia Vašáková je šéfkou slovenského plánu obnovy.
debata (5)

Celkový počet žiadostí o platbu je deväť. „V športovej terminológii sme na konci prvej tretine,“ opísal situáciu so žiadosťou o tretiu platbu premiér Ľudovít Ódor. V tretej žiadosti o platbu od eurokomisie je 815 miliónov eur. Splniť sme museli 27 míľnikov a cieľov. Stihli sme si požiadať o peniaze ako piata najrýchlejšia krajina.

Lekári si mohli vďaka európskym peniazom otvoriť novú ambulanciu, 39 základných škôl teraz v septembri odštartovalo najväčšiu vzdelávaciu reformu za uplynulé desaťročia, šikovní študenti mohli dostať štipendiá či 700 nových ekologických áut budú môcť využívať policajti.

zväčšiť Na snímke prvé autá pre policajtov financované... Foto: TASR, Dano Veselský
polícia, autá Na snímke prvé autá pre policajtov financované z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré odovzdali v Bratislave v utorok 2. mája 2023.

„Plán obnovy ukazuje, že Slovensko vie byť v niektorých oblastiach lídrom na európskom poli,“ povedal premiér s tým, že v reformách treba pokračovať. V hre sú ďalšie štyri miliardy, ktoré k nám môžu prísť za splnené reformy.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Na Slovensku nemá kto pracovať. Pre Srbov a Ukrajincov už nie sme atraktívni, vyše 80-tisíc miest nemá kto obsadiť

„Po vyplatení tretej žiadosti bude mať Slovensko už dve miliardy eur, čo je jedna tretina z celej alokácie plánu obnovy,“ povedala šéfka slovenského plánu obnovy Lívia Vašáková „Po vyše dvoch rokoch od schválenia plánu obnovy máme vyhlásených 85 výziev za vyše 2,3 miliardy eur a zazmluvnenú vyše jednu miliardu eur,“ dodala Vašáková. Poukázala tiež na to, ako napríklad zrýchlili vyhodnocovanie schémy z obnovy rodinných domov. Pri výstavbe škôlok vyšli v ústrety samosprávam a pre dražobu vybavili v Bruseli lepšie podmienky na financovanie stavebných investícií a posun termínov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #platba #plán obnovy