Vo výhľade ekonomiky sú najmä hrozby

V očakávanom vývoji slovenskej aj európskej ekonomiky naďalej prevažujú negatívne riziká nad pozitívnymi. Konštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnila tento týždeň.

24.09.2023 12:57
Ján Tóth Foto: ,
Na snímke prezident Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth.
debata (4)

Predpokladá v nej rast slovenskej ekonomiky v tomto roku na úrovni 1,2 % a v budúcom roku o 1,4 %. V obidvoch prípadoch ide o mierne zhoršenie oproti predchádzajúcej prognóze.

„Zvýšené úrokové sadzby a sprísnené finančné podmienky naprieč krajinami EÚ naznačujú riziko turbulencií vo finančnom sektore, ktoré by sa nepriaznivo mohli dotknúť aj reálnej ekonomiky prostredníctvom ekonomickej dôvery a úverového kanálu,“ upozornila RRZ. Pripomenula, že viaceré krajiny EÚ sú výrazne zadlžené, z čoho plynie riziko prudkého zhoršenia podmienok financovania pre vlády s presahom do výkonnosti finančného sektora aj reálnej ekonomiky.

bíreš Čítajte viac Agrorezort chce rozdeliť viac ako 1,3 miliardy eur na rozvoj vidieka

Rizikom pre ďalší vývoj je podľa rady tiež nedôsledné čerpanie eurofondov v nasledujúcom období, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo potenciálnu výkonnosť slovenskej ekonomiky. „Je potrebné čerpať tieto zdroje rovnomernejšie a systematicky počas celých programových období, s dôrazom na naplnenie rozvojových cieľov Slovenska, nielen vyčerpať alokáciu,“ zdôraznila.

Za naďalej významné považuje RRZ geopolitické riziká. Jasné rozuzlenie nemá zatiaľ napríklad invázia Ruska na Ukrajine. „Plynú z nej riziká pre ceny a dostupnosť rôznych komodít. Podobne existuje aj riziko zhoršenia širších obchodných vzťahov medzi rôznymi zoskupeniami krajín s dopadom na rast svetového obchodu,“ priblížila rada.

V nasledujúcom období však RRZ vidí aj pozitívne riziká. Jedným z nich sú investície do produkčných kapacít na výrobu elektromobilov a príslušenstva na ich výrobu. „Ďalším pozitívnym rizikom je aj globálna širokospektrálna realizácia zelených investícii a zodpovednejšie správanie spotrebiteľov, s priaznivým cenovým dopadom na komoditné trhy a podporným efektom pre rast ekonomiky,“ dodala rozpočtová rada.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #prognóza #Rada pre rozpočtová zodpovednosť