Vedeli by ste si vybrať najvýhodnejšiu ponuku? Ľudí testovali, či rozumejú peniazom

Napriek tomu, že Slováci rozumejú významu sporenia, s finančnou gramotnosťou na tom stále nie sme dobre. Napriek tomu, že Slováci vo veľkom najmä počas minulých rokov čerpali hypotéky, veľká časť z nich nie je schopná posúdiť, ktorá úverová ponuka je najvýhodnejšia. Ukázal to prieskum spoločnosti Simplea.

21.09.2023 17:00
financna gramotnost Foto:
debata (3)

„Väčšina domácností má zdravý pohľad na vytváranie úspor, 83 percent ľudí považuje za správne sporiť si na dôchodok. Horšie je to s našou finančnou gramotnosťou,“ konštatuje prieskum.

Spokojní aj s málom

Polovica respondentov v prieskume by bola spokojná s úsporami na dôchodok vo výške 10-tisíc eur. Ak vezmeme do úvahy, že dôchodca si tieto úspory rozloží na obdobie dvadsiatich rokov, mesačne si prilepší o necelých 42 eur. Priemerný starobný dôchodok na Slovensku na konci minulého roka dosiahol 519 eur. Mesačnú penziu nad 1 304 eur, čo bola priemerná mzda v roku 2022, malo len zhruba dvetisíc dôchodcov.

Tieto čísla ukazujú, že samotní dôchodcovia, hoci rozumejú tomu, že si musia na dôchodok sporiť, nerozumejú dobre tomu, v akých objemoch by úspory potrebovali. Ak by mali čerpať starobný dôchodok okolo 500 eur, na to, aby sa dostali na priemernú mzdu v roku 2022, musia si z iných zdrojov doložiť zhruba 800 eur. Ak túto sumu chcú poberať mesačne počas dvadsiatich rokov, potrebujú, ak výpočet zjednodušíme, 192-tisíc eur. To ale nie je konečná suma. Ceny v ekonomike sa budú zvyšovať, tieto peniaze preto nemôžu ostať na účte bez pohybu. Je dôležité hľadať investičný nástroj, ktoré peniaze zhodnotí tak, že dlhodobo bude priemerne aspoň porážať tempo zdražovania.

Bratislava, byt, byty, bývanie Čítajte viac Budú hypotéky ešte drahšie? Časy sú zložité, vylúčiť sa to nedá. Ceny úverov však môžu aj klesnúť (Scenáre vývoja)

Prieskum, ktorý sa konal v auguste tohto roka na vzorke tisíc respondentov, teda ukázal, že mnohí ľudia vlastne nemajú dobrú predstavu o tom, koľko peňazí na dôchodok budú potrebovať na to, aby sa výrazne neznížil ich životný štandard. Prieskum navyše konštatuje, že na dôchodok sa nepripravuje až 42 percent respondentov.

„Ententýky" úver

Rezervy máme aj v iných oblastiach. Množstvo ľudí nevie určiť, ktorá úverová ponuka je najvýhodnejšia. „Iba tretina opýtaných si vybrala z troch ponúkaných možností pôžičiek ako najvýhodnejšiu tú, ktorá mala najnižšie uvedenú ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN). Pri výbere pritom boli najpresnejší ľudia vo veku 51 až 65 rokov,“ upozorňuje spoločnosť Simplea. Pri výbere z troch možností by priemerne boli rovnako úspešní aj ľudia, ktorí by ponuky v skutočnosti nevyhodnocovali a jednoducho by tipovali. Ukazovateľ RPMN je ročná percentuálna miera nákladov a hovorí o tom, aké sú celkové náklady konkrétneho úverového produktu. Tento ukazovateľ okrem výšky úrokovej sadzby zahŕňa aj poplatky, ktoré sú s úverom spojené.

Ide napríklad o poplatok za vybavenie účtu alebo za poistenie úveru, ak je podmienkou pre získanie úveru za výhodnejších podmienok. Všetky náklady sú prepočítané na jeden kalendárny rok, takže RPMN ukazuje, koľko navyše zaplatíte priemerne za rok. Čím nižší ukazovateľ RPMN je, tým je úver výhodnejší. Obmedzením tohto ukazovateľa je, že dokáže porovnať iba tie úvery, ktoré majú rovnakú výšku a dĺžku splátkového kalendára.

To isté platí pre akýkoľvek úver, nielen hypotéku. Prieskum ukázal, že spomedzi troch možností si najvýhodnejšiu úverovú ponuku vybralo len 33 percent respondentov. Ostatní sa dali zlákať inými parametrami ostatných ponúk, ktoré vyzerali lákavo, napríklad nižšia mesačná splátka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #dôchodok #sporenie #finančná gramotnosť