Spájajú sa dva veľké slovenské reťazce. Podnikajú s potravinami aj s inými tovarmi

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR 15. augusta schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly spoločnosti Terno real estate, s. r. o., nad spoločnosťou Kon-Rad, s. r. o. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská. Rozhodnutie podľa nej nadobudlo právoplatnosť 1. septembra.

12.09.2023 14:14
terno, pr nepouzivat
Ilustračné foto.
debata

Priblížila, že po vyhodnotení získaných podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.

Vladimir Putin Čítajte viac K Moskve sa blíži palivová kríza. Začala chýbať nafta, niektoré benzínky ju dávajú na prídel

Spresnila, že hlavnou obchodnou činnosťou oboch spoločností je veľkoobchod a maloobchod s potravinami a nepotravinovým tovarom. Sortiment ponúkaných tovarov oboch spoločností je podľa zistení PMÚ podobný, pričom sa nešpecializujú na určitý druh sortimentu, ponúkajú veľmi širokú paletu produktov od chladených čerstvých potravín cez mrazené a suché potraviny až po nepotravinový tovar každodennej spotreby.

PMÚ podľa hovorkyne zvážil odhadovaný spoločný podiel spoločností po koncentrácii na trhu veľkoobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom v rámci SR. Zobral tiež do úvahy výlučne konkurentov podobného zamerania a užšie priestorové vymedzenie trhu, ako je územie SR, a zistil, že aj pri takomto vymedzení pôsobí v oblasti veľkoobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom každodennej spotreby dostatočný počet charakterovo obdobných konkurentov.

Doplnila, že úrad sa následne zameral na horizontálne pôsobenie spoločností v oblasti maloobchodu s potravinami a nepotravinovým tovarom. Spoločnosť Terno pôsobí pod značkami „Terno“, „Kraj“, „Moja Samoška“ a celkovo prevádzkuje 157 maloobchodných predajní na západnom a strednom Slovensku, prevažne v okresných mestách. Spoločnosť Kon-Rad prevádzkuje tri predajne v Bratislave, v Senci a v Modre. Obe spoločnosti ponúkajú vo svojich predajniach tovar bez špecializácie na konkrétne produkty. K prieniku medzi nimi na trhu maloobchodného predaja potravín a tovaru dochádza len na území obcí Bratislava (mestskej časti Ružinov) a Senec.

Oľšavská dodala, že PMÚ skúmal aj vertikálny vzťah medzi spoločnosťami, pričom vzhľadom na charakter ich činnosti ide predovšetkým o vertikálny vzťah smerom od spoločnosti Kon-Rad ako veľkoobchodníka k odberateľom predajní spoločnosti Terno.

debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Terno #KON-RAD