Štát bude znova rozdávať tisícky eur na obnovu domu. Čo musíte splniť, aby ste peniaze dostali?

Od stredy 6. septembra je na webe Slovenskej agentúry životného prostredia zverejnený vzorový formulár na podávanie žiadostí o 19-tisíc eur určených na obnovu domu. Samotná výzva o dotáciu bude spustená 9. októbra.

09.09.2023 08:58
SAŽP, Matej Kerestúr, generálny riaditeľ, Foto:
debata (23)

V rámci štvrtej výzvy sa možnosti na čerpanie financií rozširujú, po novom tak budete môcť žiadať peniaze na viacero oblastí. Kritériá na žiadosti budú zjednodušené a prihlásiť sa môžu znova aj tí, ktorým bola v predošlých kolách žiadosť zamietnutá. O tom, ako bude najnovšia výzva prebiehať, hovorí v rozhovore pre denník Pravda generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr.

Rezort životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia spúšťajú už štvrtú výzvu v rámci projektu Obnov dom. Od stredy 6. septembra ste na svojich webových stránkach zverejnili aj príslušné tlačivá. Môžu sa už záujemcovia začať prihlasovať?

Výzvu zatiaľ nespúšťame, iba sme ju zverejnili. Možnosť podávania žiadostí spustíme až od 9. októbra. Tlačivo na stránkach je iba vzorové a slúži na to, aby sa človek v dostatočnom predstihu dokázal pripraviť na samotné spustenie prijímania žiadostí.

Aké novinky sú v najnovšej výzve?
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo obsahuje celá príprava na prihlásenie sa do výzvy?

Vlastník rodinného domu, ktorý o prihlásenie sa do výzvy požiada, bude potrebovať iba občiansky preukaz, list vlastníctva k rodinnému domu a číslo účtu v tvare IBAN. Ak poznáte údaje o vlastných rodičoch v súvislosti so súhlasom na overenie v registri trestov, tak v podstate už nepotrebujete nič. Ak tieto údaje nepoznáte, tak odporúčame mať pri sebe ešte aj rodný list.

V minulosti sa z peňazí z výzvy dalo napríklad zatepliť dom, zrekonštruovať strechu či kúrenie. Aktuálne sú možnosti využitia dotácie širšie. Ako ste ich rozšírili?

Výzva reaguje na spätnú väzbu od potenciálnych žiadateľov a zároveň dáva do povedomia aj požiarnu bezpečnosť. Trvalo takmer rok, kým sme s Európskou komisiou vykomunikovali zaradenie biomasových kotlov medzi oprávnené výdavky. V tejto súvislosti sme doplnili aj komínové telesá, ktoré bude možné buď vyvložkovať, alebo ich kompletne vybudovať. Doplnené sú aj batériové úložiská v kombinácii s fotovoltickými panelmi. V neposlednom rade sme doplnili aj nabíjacie stanice v súvislosti s aktuálne propagovanou elektromobilitou. Tie je možné financovať iba v kombinácii s fotovoltickým panelom. Čo sa týka spomínanej požiarnej bezpečnosti, žiadateľom umožňujeme financovať aj projekty týkajúce sa tejto oblasti. Pri tejto výzve garantujeme desaťtisíc vygenerovateľných žiadostí, kde každá z nich bude zazmluvnená na maximálnu sumu 19-tisíc eur. Následne bude iba na žiadateľovi, aké opatrenia sa zhruba za desať mesiacov od účinnosti zmluvy rozhodne realizovať.

Maximálna suma dotácie pri podmienke splnenia úspory viac ako 60 percent z celkových nákladov na energie je 19-tisíc eur. Aká je tá nižšia suma?

Nižšia suma je aktuálne 15-tisíc eur. Tá bude vyplatená v prípade, ak dosiahnete úsporu z celkových nákladov na energie v rozsahu od 30 do 60 percent.

Scholz Čítajte viac Studená sprcha pre Nemecko. Čína im v Mníchove ukázala, ako chce dobyť trh s lacnými vozidlami

Aké náročné je splniť podmienky úspory v rozsahu 30 až 60 percent?

Pri starších domoch, ktoré boli postavené pred rokom 2013, je prostredníctvom iba niekoľkých opatrení bez problémov možné ušetriť 30 percent primárnej energie. Iná situácia je, ak ste už niektoré opatrenia v minulosti na svojom rodinnom dome realizovali. Vtedy odporúčame obrátiť sa na projektových odborníkov.

Čo stojí za zdržaním pri vyhodnocovaní žiadostí z minulých kôl?

Problémy boli najmä so stavebnými povoleniami. Išlo o pilotné výzvy, na základe ktorých sme chceli otestovať potreby, respektíve silné a slabé stránky vlastníkov rodinných domov.

Hovorili sme o tom, že žiadatelia môžu v rámci výzvy získať maximálne 19-tisíc alebo 15-tisíc eur. To však nezahŕňa spolufinancovanie.

Je iba na vlastníkovi domu, aké opatrenia zrealizuje a akú výšky dotácie napokon dostane. Intenzita pomoci je štandardne na úrovni 75 percent. To znamená, že žiadateľ si dofinancuje 25 percent celkových oprávnených výdavkov. Aktuálne však máme aj jednu novinku. Ak do konca októbra predložíte žiadosť o platbu, získavate bonus v podobe 80 percent intenzity pomoci. Pri 19-tisícovom príspevku môžete ušetriť až tisíc eur.

Ako prihlasovanie do výzvy v praxi funguje?

Postup je rovnaký ako v prípade tretej výzvy. Dňa 9. októbra o deviatej hodine zverejníme on-line formulár. Bude záležať iba na samotných vlastníkoch domov, za aký čas sa nám podarí túto alokáciu minúť. Pri poslednej výzve to trvalo celkovo 14 hodín. Pri tejto predpokladáme, že to bude podobné alebo dokonca rýchlejšie. V momente, keď sa vám podarí vygenerovať si žiadosť, dostanete unikátny tiket a začne vám plynúť 90-dňová lehota na to, aby ste skompletizovali svoju žiadosť.

Jedno z troch predchádzajúcich kôl bolo zamerané na ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť ani štvrtinu z celkových nákladov. Túto výzvu už máte aj vyhodnotenú. Plánujete spustiť niečo podobné?

Táto výzva umožňovala financovanie vo výške 95 percent. V tomto roku takúto výzvy vyhlásiť neplánujeme, ale v priebehu budúceho roka plánujeme spustiť výzvu pre energetickú chudobu. Nechceme segregovať ľudí napríklad podľa počtu detí či iných znevýhodňujúcich faktorov. Špeciálna výzva bude určená pre špeciálnu skupinu žiadateľov.

V rámci tretieho kola výziev ste zamietli iba 81 žiadostí. V rámci novej výzvy ste nastavili také podmienky, aby zamietnutých žiadostí bolo čo najmenej a aby sa do novej výzvy mohli zapojiť aj tí, ktorých žiadosť bola v predchádzajúcich kolách zamietnutá. Čo ste pre to museli urobiť?

Väčšina žiadostí bola zamietnutá napríklad kvôli trvalému pobytu či zmeny vlastníckych vzťahov. Títo žiadatelia si po vysporiadaní majetkových vzťahov môžu žiadosť znova podať.

Vyše 110 žiadateľov už obnovu ukončilo. O aké úpravy bol najväčší záujem.

Najväčší záujem je o áčkové opatrenia. Ide napríklad o zatepľovanie obvodových plášťov domov, strešného plášťa či výmenu okien, vďaka čomu sa minimalizujú tepelné straty. V rámci béčkových opatrení ľudia siahali po obnoviteľných zdrojoch energie, kam patria napríklad tepelné čerpadlá, alebo zrealizovali výmenu existujúceho plynového kotla najmä z dôvodu, že ten pôvodný mal 10 či 15 rokov. Ľudia takisto často prechádzajú napríklad z klasických radiátorov na podlahové kúrenie.

Čo s ľuďmi, ktorí už v minulosti s obnovou domu začali a chceli by sa takisto do výzvy zapojiť?

Mysleli sme aj na túto skupinu vlastníkov rodinných domov. V tomto prípade im odporúčame siahnuť po projektovom energetickom hodnotení, ktoré môže byť spracované aj spätne.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková povedala, že celá výzva má byť vybavená tak, aby si ľudia mohli obnoviť svoje domy ešte pred začiatkom vykurovacej sezóny. Ste v tomto optimista?

Samotná výzva nezakazuje vlastníkom rekonštruovať dom skôr, ako mu my príspevok schválime. Máme vyslovene termín 1. februára 2020, od ktorého dokážeme realizovanie obnovy spätne zafinancovať alebo refundovať. Treba však pripomenúť, že všetky výzvy sú nastavené tak, že žiadateľ najskôr zrealizuje opatrenia, a peniaze sú vyplácané až následne.

Čo plánujete v tomto smere do budúcnosti?

Plánujeme vyhlásiť spomínanú výzvu pre energetickú chudobu, kde by sme chceli podporiť obnovu vyše 3-tisíc rodinných domov. Následne budeme vyhlasovať ďalšie a ďalšie výzvy. Posledná výzva, ktorú plánujeme vyhlásiť, bude v roku 2025 v súvislosti s tým, že v roku 2026 už budeme prichádzať o finančné zdroje.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #výzva #obnov dom