Zarobia v priemere 2-tisíc eur a platy im pôjdu ešte vyššie. Rušňovodiči a zamestnanci ZSSK si prilepšia

Zamestnanci štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) si aj v tomto roku finančne prilepšia. Ich priemerná mesačná mzda by podľa odhadu mala v tomto roku dosiahnuť približne 1 575 eur. Národný osobný vlakový dopravca zároveň očakáva, že jeho rušňovodiči zarobia priemerne takmer dvetisíc eur.

07.09.2023 09:55
ZSSK Foto:
Železničná spoločnosť Slovensko láka na náborový príspevok 3000 eur. Do svojho tímu hľadá rušňovodičov s priemernou mzdou 1880 eur.
debata (1)

V porovnaní s minulým rokom by mala priemerná mzda zamestnancov spoločnosti vzrásť o takmer 60 eur, alebo o 4 %. V prípade rušňovodičov sa môže zvýšiť zhruba o 116 eur, čiže o 6 %.

ZSSK pripomenula, že už vlani zvýšila mzdy zamestnancom na základe kolektívneho vyjednávania s odborovými centrálami. „Tento trend pokračuje aj v tomto roku. Hlavne platy rušňovodičov sa od 1. januára 2022 zvýšili až o 180 eur,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Zároveň s účinnosťou od 1. mája tohto roka vzrástli mzdy všetkým zamestnancom spoločnosti o ďalších 150 eur mesačne.

ŽSR, bonus, železnice Čítajte viac Najväčší zamestnávateľ na Slovensku láka na bonus 2 000 eur. Ponúka aj 350 eur na hypotéku a ďalšie benefity

V doprave je na rôznych pozíciách naďalej nedostatok pracovníkov a odborníkov. Ministerstvo dopravy SR spolu so zamestnávateľmi v rámci rezortu, strednými a vysokými školami hľadajú možných budúcich zamestnancov aj medzi žiakmi a študentmi základných a stredných škôl. Tradičné podujatie Študuj dopravu bude vo štvrtok 7. septembra vo Vrútkach na parkovisku pri železničnej stanici od 9:00 do 13:00.

„Napriek tomu, že štúdium na škole so zameraním na dopravu má potenciál a absolventi nemajú problém nájsť uplatnenie, ma prekvapuje, že trápi tento sektor nedostatok odborníkov. Spomenúť môžem chýbajúcich rušňovodičov, ale aj ďalších pracovníkov na železnici či v letectve,“ uviedol poverený minister dopravy Pavol Lančarič. Podľa neho uvedenou akciou chcú ukázať, že doprava ponúka možnosť kariérneho rastu a oplatí sa ju študovať.

ZSSK ako spoluorganizátor predstaví aj duálne vzdelávanie. To ponúka na šiestich stredných odborných školách v študijnom odbore mechanik-elektrotechnik pre silnoprúdovú techniku, pričom na dopravnej škole v Martine je aj novootvorený odbor rušňovodič. „Hlavným zámerom duálneho vzdelávania je rozvíjať žiakov systematickým spôsobom, aby boli hneď po ukončení štúdia pripravení pre praktický život a tiež plnohodnotní zamestnanci pre potreby spoločnosti. Absolventi duálneho vzdelávania sa v ZSSK môžu uplatniť na pozíciách rušňovodič, elektromechanik, mechanik elektronických zariadení a mechanik,“ priblížil Kováč.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #platy #ZSSK