Podnikanie Lidlu je výraznou injekciou do štátnej pokladnice. Ekonomike prináša vyše 1,6 miliardy eur ročne

Podnikanie diskontného reťazca Lidl prináša Slovensku viac ako 1,6 miliardy eur ročne. Vyplýva to z odbornej štúdie poradenskej spoločnosti Mazars, o ktorej informovali predstavitelia spoločnosti Lidl.

06.09.2023 16:02
Lidl Pezinok Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (1)

Z ekonomických aktivít spoločnosti Lidl na Slovensku podľa spoločnosti ťažia jeho pracovníci, ako aj privátny sektor, štátna podkladnica, mestá a tretí sektor.

Priamy ekonomický dopad činnosti Lidla na Slovensku predstavoval v minulom roku takmer 791 miliónov eur, nepriamy prevýšil 233 miliónov eur. Za vlaňajšok odviedol Lidl štátu na daniach celkovo 293 miliónov eur vrátane bezmála 34 miliónov eur ako daň z príjmu právnických osôb.

Milan Krajniak Čítajte viac Obchody využili zmätok u zákazníkov a zvýšili ceny potravín. Napraví to Krajniak?

Celková ekonomická hodnota vyvolaná aktivitami a prítomnosťou spoločnosti Lidl v slovenskej ekonomike v minulom roku predstavovala takmer 1,62 miliardy eur. V súvislosti s činnosťou Lidla v obchodnom roku 2022 zaplatil spoločník viac ako jedno percento z celkovej korporátnej dane na Slovensku. Finančná správa podnikanie Lidla na Slovensku osemkrát ocenila titulom Daňovník roka.

Vlani investoval reťazec 88 miliónov eur, na mzdách zaplatil viac ako 136 miliónov eur. Každé jedno euro distribuovanej ekonomickej hodnoty spoločnosti Lidl má na Slovensku potenciál vygenerovať dodatočných 58 centov pre slovenských beneficientov, teda pre tretí sektor, pracovníkov, privátny sektor, mestá a štát.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak ohlasuje vznik nového štátneho reťazca. Zahraničné tu majú vysoké marže, štát musí zakročiť

Spoločnosť Lidl pôsobí na Slovensku už 19 rokov. „Máme na Slovensku 164 predajní, stovky obchodných partnerov, viac ako 6 500 zamestnancov a milióny zákazníkov," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Lidl Slovenská republika Zita Szlavikovics.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lidl #obchodné reťazce