Ekonomický rast založený na nízkych platoch skončil. Šéfka odborov vyzýva na nový smer

Mzdy, platy, ale aj ďalšie typy príjmov by sa mali cielene zvyšovať tak, aby sa približovali k hodnote dôstojného materiálneho minima. To však nebude možné, ak sa nezmení nastavenie ekonomického modelu, ako aj priority a východiská hospodárskeho rastu.

04.09.2023 14:37
Monika Uhlerova KOZ aktual Foto: ,
Monika Uhlerová.
debata (12)

Vyhlásila to v pondelok prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová s tým, že pojem pracujúci chudobný by mal z nášho slovníka zmiznúť.

„Dekády podporovaný model postavený na nízkych mzdách, teda aj tej minimálnej, nízkej produktivite práce, montážnej ekonomike s nízkou pridanou hodnotou a priamych zahraničných investíciách je už vyčerpaný. V súčasnosti už našu ekonomiku vrátane miezd ťahá ku dnu a k neudržateľnosti,“ doplnilo KOZ.

Putin Čítajte viac Putinovo míňanie na vojnu aj sankcie. Rusi si budú postupom času môcť dovoliť čoraz menej

Vo verejnej diskusii rezonuje téma možnosti zavedenia regionálnej, prípadne aj odvetvovej minimálnej mzdy. Konfederácia upozornila, že táto mzda prehĺbi regionálne rozdiely a ešte viac skomplikuje situáciu na trhu práce v súvislosti s nedostatkom pracovnej sily, keďže by išlo o umelé zavádzanie bez kolektívneho vyjednávania.

„Už asi len technickou otázkou zostáva, aké regióny by takýto typ minimálnej mzdy kopíroval. Okresy a kraje sú stanovené administratívnym spôsobom a nie na základe ekonomických ukazovateľov. Na odstraňovanie regionálnych rozdielov a podporu ekonomického a sociálneho rastu regiónov existujú iné nástroje, nie však regionálna minimálna mzda,“ dodala Uhlerová.

Konfederácia vidí riešenie rastu miezd vrátane minimálnej mzdy v posilnení kolektívneho vyjednávania a odborovej organizovanosti. „To od nás požaduje aj na úrovni Európskej únie prijatá smernica o primeraných minimálnych mzdách. Podľa nej budeme musieť naše pokrytie kolektívnymi zmluvami zo súčasných 25 % zdvihnúť na 80 %, čo je viac ako na trojnásobok,“ doplnila konfederácia.

V najbližších mesiacoch bude podľa KOZ smernica transponovaná do slovenskej legislatívy. Konzultácie na úrovni Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a sociálnych partnerov už začali. „Pre nás bude dôležité vypracovanie a pravidelné vyhodnocovanie tzv. akčného plánu, v rámci ktorého budú musieť byť zadefinované nástroje na posilnenie kolektívneho vyjednávania,“ uzavrela Uhlerová.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #mzdy #KOZ #riešenie problému