Štatistici potvrdzujú trend. Padajú už aj ceny nových bytov a domov, v niektorých krajoch je prepad citeľný

Realizačné ceny všetkých nehnuteľností na Slovensku v 2. štvrťroku 2023 medzikvartálne klesli o 3,9 %. Zlacnenie zaznamenali obe sledované kategórie – ceny existujúcich nehnuteľností poklesli o 4,1 % a nových nehnuteľností o 3,2 %.

31.08.2023 10:26
Bratislava, byt, byty, bývanie Foto:
Pohľad zo 4. veže projektu Sky Park.
debata

K zníženiu cien na celoslovenskej úrovni došlo aj v medziročnom porovnaní, pričom kupujúci platili za domy a byty v priemere o 1,9 % nižšie sumy ako pred rokom. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V dlhodobom porovnaní – s priemerom roka 2010 – bázický index, boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 78 %.

Michal Šimečka, Progresívne Slovensko, kandidátka, predstavenie, Michal Truban, Lucia Plaváková, Štefan Kiss, Ivan Štefunko, Zora Jaurová, Oskar Dvořák, Simona Petrík Čítajte viac Progresívci sa pridali k ostatným politikom. Navrhujú hypotekárne prázdniny

Ceny nehnuteľností v jednotlivých regiónoch Slovenska počas 2. štvrťroka zastavili svoj rast, resp. v krátkodobom horizonte začali klesať – v porovnaní so začiatkom roka. Na medziročnej úrovni ešte v dvoch regiónoch boli ceny vyššie, a to ako pri starých, tak aj nových nehnuteľnostiach.

Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností. Foto: Štatistický úrad SR
MAPKA Realizacne ceny nehnutelnosti v SR 2Q 2023 SJ Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností.

Ceny nových nehnuteľností medzikvartálne padali rýchlejšie ako existujúcich, pokles cien sa prejavil vo všetkých krajoch SR s výnimkou Trnavského. Najvýraznejšie zlacneli v Trenčianskom a Žilinskom kraji, o viac ako 7 %. Z existujúcich nehnuteľností sa pokles cien v porovnaní so začiatkom roka prejavil v piatich krajoch Slovenska, najdynamickejšie v Bratislavskom a Žilinskom kraji o viac než 6 %.

fico, pr nepouzivat Čítajte viac Bojíte sa likvidačných splátok za hypotéky? Riešením by mohla byť štátna bonifikácia

Zníženie cien evidovali aj v Trnavskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Tri regióny, kde ceny vzrástli, ale len veľmi mierne, boli Nitriansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

V porovnaní s cenami spred roka kupujúci stále platili v priemere viac už len v dvoch spomedzi ôsmich krajov SR. Pri nových nehnuteľnostiach bol medziročný vývoj cien v rozpätí od poklesu 13 % v banskobystrickom regióne až po rast o 7,5 % v Trnavskom kraji. Pokles cien nových nehnuteľností sa prejavil aj v Bratislavskom kraji. Naopak, medziročne vyššie ceny nových nehnuteľností zotrvali s Trnavským aj v Nitrianskom a Prešovskom regióne.

Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností. Foto: Štatistický úrad SR
GRAF Realizacne ceny nehnutelnosti v SR 2Q 2023 SJ Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností.

Dynamickejšie rozpätie vývoja cien nehnuteľností sa na regionálnej úrovni prejavilo pri existujúcich bytoch a domoch, od poklesu na úrovni 20 % v Žilinskom kraji až po rast 11,5 % v Trnavskom kraji. Vyššie ceny nehnuteľností starších ako tri roky boli stále v štyroch krajoch, a to okrem spomínaného Trnavského aj v Prešovskom, Bratislavskom a Trenčianskom kraji.

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #domy #ceny bývania