Mimoriadne dane pre banky sú zlý nápad, upozorňuje rakúsky inštitút

Riaditeľ Rakúskeho inštitútu pre hospodársky výskum (WIFO) Gabriel Felbermayr počas víkendu kritizoval návrhy na zavedenie dane z nadmerných ziskov bánk alebo opatrení na podporu dlžníkov pri splácaní úverov.

27.08.2023 15:42
žena, bankomat, výber peňazí Foto:
Zdanenie bánk podľa WIFO nie je dobré riešenie.
debata (35)

Tvrdenie, že banky dosahujú vysoké zisky na úkor klientov, nie je objektívne, napísal v komentári pre časopis Profil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Počas úrokového cyklu sú marže bánk zvyčajne nízke, hoci v súčasnosti sú veľmi priaznivé, konštatoval Felbermayr. Daň z nadmerných ziskov by podľa neho navyše nielen oslabila dôveru v predvídateľnosť daňového systému, ale by aj poškodila kapitálovú vybavenosť bánk.

Michal Horváth Čítajte viac Kope Fico za boháčov z Bratislavy? Jeho nápad okolo hypoték rozbili čísla, minister financií aj NBS

Ak by banky a ich klienti mohli predpokladať, že verejný sektor prevezme riziká, viedlo by to v budúcnosti k ešte rizikovejšiemu správaniu a k ďalším krízam, v ktorých by musel zasahovať štát, uviedol Felbermayr. Osobitná situácia je podľa neho v prípade nízkopríjmových domácností, ktoré neustále prečerpávajú svoje účty a nevlastnia nehnuteľnosti. Tam musí zasiahnuť sociálna politika, napísal šéf WIFO.

Zavedenie mimoriadnej dane zo ziskov bánk podporuje v Rakúsku najmä opozičná Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Zisky bánk považuje za neoprávnene vysoké aj najsilnejšie opozičné zoskupenie Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ). Situácia, keď sadzby, ktoré si banky účtujú z poskytovaných úverov, explodovali, zatiaľ čo v prípade vkladov zostali takmer bez zmeny, predstavuje zlyhanie trhu a vláda má úlohu konať, uviedol hovorca strany Jan Krainer.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #banky #zdanenie