Ódor: Dohodu o cene silovej zložky elektriny má štát na dosah

Implementačná dohoda so Slovenskými elektrárňami (SE) o garantovanej cene silovej zložky elektriny na rok 2024 je na spadnutie. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda vlády Ľudovít Ódor.

27.08.2023 14:27
Ľudovít Ódor Foto: ,
Premiér Ľudovít Ódor
debata (6)

„Predpokladám, že pred voľbami príde k podpísaniu implementačnej dohody a cena bude garantovaná plošne pre všetkých,“ avizoval Ódor. Upozornil, že ide o silovú zložku elektriny, ktorá tvorí časť celkovej ceny. „Nejaký nárast bude, ale ani zďaleka nie taký, akým straší Úrad pre reguláciu sieťových odvetví,“ podotkol.

Náročnejšia situácia je podľa neho pri plyne, ktorý Slovensko musí dovážať. Alternatívy adresnejších riešení chce súčasná vláda podľa Ódora pripraviť novému kabinetu.

ódor, horváth, vašáková, vláda odborníkov Čítajte viac Dane pôjdu hore. Pozrite si, ktoré by to mohli byť (prehľad)

Premiér ďalej uviedol, že sa počas jeho vlády výrazne zrýchlilo tempo čerpania eurofondov. Po nástupe do funkcie vláda vyčíslila tohtoročné riziká prepadnutia eurofondov na úrovni 800 miliónov eur. Cieľom malo byť zníženie tohto čísla o polovicu. „Vyzerá to tak, že tento cieľ by mohol byť splniteľný,“ povedal.

Zopakoval, že vláda plánuje predstaviť návrhy opatrení na konsolidovanie verejných financií, z ktorých si bude môcť nový kabinet vybrať cestu, akou sa bude uberať. „Predpokladám, že niekedy v polovici septembra povieme, ako by sme mali postupne ozdravovať verejné financie,“ dodal Ódor.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #cena #elektrina