ECB bude aj naďalej dvíhať úrokové sadzby, naznačuje Lagardová

Európska centrálna banka (ECB) musí pokračovať v reštriktívnej menovej politike, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Boj proti vysokej inflácii totiž ešte nevyhrala.

26.08.2023 12:53
Lagardeová Foto: ,
debata (30)

Kým strednodobá miera inflácie neklesne na cieľové 2 %, ECB musí pokračovať v prísnej menovej politike, povedala Lagardová v piatok (25. 8.) na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole.

Podľa nej je kľúčové, aby si ECB udržala dôveru ľudí a dala jasne najavo, že urobí všetko na dosiahnutie inflačného cieľa. „Musíme a budeme v strednodobom horizonte udržiavať infláciu na úrovni dvoch percent,“ uviedla Lagardová. Na to je však podľa nej potrebné, aby bola ECB flexibilná.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Slovenské domácnosti bohatnú. Problém je v tom, na čom zbohatli

Inflácia v eurozóne sa prudko zrýchlila najmä pre zdraženie energií a potravín v dôsledku vojny na Ukrajine. Po rokoch nulových a záporných úrokových sadzieb ECB reagovala bezprecedentne agresívnym cyklom sprísňovania menovej politiky, ktorý sa začal v júli 2022. V rámci neho Rada guvernérov doteraz zvýšila úrokové sadzby deväťkrát. Kľúčová úroková sadzba ECB na aktuálne nachádza na úrovni 4,25 %. Vyššie úrokové sadzby zdražujú úvery, čo by malo spomaliť dopyt a ochladiť tempo rastu cien.

Inflácia v eurozóne sa síce spomaľuje, stále je však viac než dvojnásobná v porovnaní s 2-percentým cieľom ECB. Tempo medziročného rastu spotrebiteľských cien v júli kleslo na 5,3 % z 5,5 % v júni.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #úrokové sadzby #Lagarde