Kraje súhlasia s návrhom pomoci pre samosprávy

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) súhlasia s návrhom vlády na kompenzácie vysokých cien energií formou kompromisného balíka pomoci pre samosprávy. V piatok o tom informovalo združenie SK8.

26.08.2023 11:35
Viskupič Foto: ,
Jozef Viskupič šéfuje Trnavskému samosprávnemu kraju od roku 2017.
debata

„Na poslednom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo 18. augusta 2023, nám poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení ako pomoc samosprávam, a to odpustenie takzvaných covidových pôžičiek vo výške 152 miliónov eur, kompenzácie cien energií vo výške 54 miliónov eur z požadovaných 108 miliónov eur a aj individuálnu pomoc najohrozenejším samosprávam. Na základe uvedeného členovia Samosprávnych krajov Slovenska SK8 vyjadrujú súhlasné stanovisko s návrhom balíka pomoci pre samosprávy,“ potvrdil predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Zástupcovia samospráv žiadali o kompenzácie cien energií vo výške 108 miliónov eur, ktoré im prisľúbila ešte bývalá vláda. Premiér ich požiadal o trpezlivosť do polovice, respektíve konca augusta, keď bude k dispozícii vyúčtovanie štátneho rozpočtu. Samosprávam však vláda 108 miliónov eur nevyplatí.

euro bankovky, peňaženka, financie, sporenie, kríza, šetrenie Čítajte viac Slovenské domácnosti bohatnú. Problém je v tom, na čom zbohatli

Hlavným argumentom nevyplatenia cien energií boli dáta Ministerstva financií (MF) SR o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC), podľa ktorých sa výsledok hospodárenia samospráv zlepšil o 153,8 milióna eur. Zároveň MF zverejnilo správu o očakávanom skutočnom vývoji verejných financií za rok 2023. Z odhadov vyplýva, že verejné financie skončia so schodkom, ktorý je približne o 400 miliónov eur vyšší oproti rozpočtu schválenému koncom minulého roka.

Vláda tak samosprávam ponúkla tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie takzvaných covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. S vyplatením kompenzácií za energie tento týždeň súhlasili Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj Únia miest Slovenska (ÚMS).

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #podpora #SK8