Česi vtrhli do Poľska. Míňajú u nich peniaze, potraviny sú tam lacnejšie o štvrtinu

Objem platieb kartou v cudzine zo strany Čechov vzrástol medziročne o 43 % a v porovnaní s rokom 2021 dokonca o 400 %. Najviac transakcií sa zrealizovalo v eurách, poľských zlotých a amerických dolároch. Čo sa týka počtu platieb, tak v prípade Čechov dominuje Poľsko, kde míňajú najmä na potraviny, ktoré sú v Poľsku lacnejšie až o štvrtinu. Ukázali to údaje Monety, ktoré zverejnil server iDnes.cz.

23.08.2023 14:15
košík, nákup, potraviny Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Čo sa týka objemu minutých peňazí, toto leto využívali Česi platobné karty na platbu v eurách (53 %), v zlotých (20 %) a amerických dolároch (8 %). Čo sa týka počtu platieb u obchodníkov podľa navštívených krajín, dominuje Poľsko, kde Česi zrealizovali celkovo viac než 492.000 platieb debetnou alebo kreditnou kartou. Na druhom mieste je Nemecko s viac než 230.000 transak­ciami a na treťom mieste Taliansko s takmer 195.000 transak­ciami.

fico, pellegrini Čítajte viac Slovák žije v zdraví o 13 rokov menej ako Švéd. Školstvo máme štvrté najhoršie, pelotón členských krajín nám uniká

Česi najčastejšie míňali v obchodoch s potravinami a v supermarketoch, kde zrealizovali viac než pol milióna platieb. Nasledujú reštaurácie a ďalšie stravovacie miesta (275.575 platieb) a čerpacie stanice (229.470 platieb). Hovorkyňa Monety Zuzana Filipová uviedla, že dôvodom extrémneho rastu objemu platieb kartou v zahraničí je prepad v pandemických rokoch 2020 a 2021, keď sa necestovalo. Nasledoval obrovský rast počtu a objemu transakcií uskutočnených v rámci postcovidových rokov, ako aj inflačných nákupných horúčok v lacnejších okolitých krajinách.

Oproti covidovému roku 2021 je vyššia aj priemerná transakcia, a to zhruba o 100 Kč. Vlani aj tento rok predstavovala približne 950 Kč (39,58 eura).

Na vyššie výdavky Čechov v Poľsku poukázali aj údaje Českej sporiteľne. Z nich sa dá vyčítať, že nákupy v Poľsku sa v porovnaní s rokom 2019 zvýšili osemnásobne. Na nákupy tam totiž lákajú o štvrtinu lacnejšie potraviny.

Podľa hlavného ekonóma Českej sporiteľne Davida Navrátila nákupmi v zahraničí Česi vytvárajú na českých obchodníkov tlak, ktorý ich doženie k zníženiu cien produktov, aj keď to nejaký čas potrvá. „Nemyslím si, že situácia sa počas jedného roka zmení. Už pred covidom bol rozdiel v cenách značný,“ povedal Navrátil v nedávnom rozhovore pre MF Dnes.

V ňom zároveň vysvetlil, že je potrebné, aby Česi v tlaku na domácich obchodníkov pokračovali, inak sa nižších cien nedočkajú. „Netvrdím, že sa potom ceny dostanú na poľskú úroveň, pretože táto krajina má svoje špecifiká. Má výrazne silnejší agrosektor a inak nastavené dotácie. Ale aby tam boli ceny nižšie o štvrtinu, to sa skutočne nedá vysvetliť iba tým, že Poľsko má nižšiu DPH na potraviny,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #obchod #Česko