Domácnostiam stále hrozí nárast cien elektriny o 10 až 20 percent, plynu o 110 percent. Stále sa čaká na vládne opatrenia

Slovenským domácnostiam stále hrozí od budúceho roka nárast koncových cien elektriny, a to od 10 do 20 %. Elektrina im zdražie aj v prípade, ak budú mať domácnosti od Slovenských elektrární v budúcom roku zastropovanú silovú elektrinu za bezkonkurenčnú cenu na úrovni 61,20 eura za megawatthodinu. Silová elektrina totiž tvorí iba niečo vyše 50 % z koncovej ceny elektriny. Koncovú cenu tak ovplyvnia aj ďalšie rôzne poplatky a tarify, ktoré vstupujú do ceny. A tie by mali podľa regulačného úradu na základe vývoja na trhoch stúpnuť. Čaká sa tak na vládne opatrenia.

23.08.2023 11:50
Andrej Juris, Foto:
predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris
debata (6)

Ako uviedol predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris v relácii Ekonomika :24 v RTVS, bez prijatých vládnych opatrení pri poplatkoch a tarifách by domácnostiam podľa predbežných výpočtov stúpili koncové ceny o spomínaných 10 až 20 %. Bez dodávok silovej elektriny za zastropovanú cenu by domácnostiam podľa regulačného úradu dokonca hrozil nárast koncových cien elektriny až o vyše 80 %.

SAŽP, Matej Kerestúr, generálny riaditeľ, Čítajte viac Obnov dom prejde zmenami. Medzi novinkami bude zaradenie kotlov na biomasu, tvrdí nový šéf projektu

„Veľká časť z nárastu koncových cien elektriny by mala byť eliminovaná vďaka dodávke elektriny od Slovenských elektrární za zastropovanú cenu. Stále však máme menšiu polovicu, kde sú rôzne poplatky za prenos, distribúciu, rôzne tarify. V súčasnosti sú zastabilizované na úrovni roka 2022. Ak však nebudú prijaté žiadne štátne opatrenia v prípade týchto poplatkov, tak podľa veľmi predbežných výpočtov by vzrástla koncová cena elektriny pre domácnosti v budúcom roku o 10 až 20 %,“ povedal Juris s tým, že očakáva diskusiu o zastropovaní cien poplatkov a taríf zo strany štátu.

Stlačiť nárast cien poplatkov a taríf sa chystá aj samotný regulačný úrad. „Už rozbiehame komunikáciu a prípravu cenových konaní. Pozeráme sa na oprávnenosť zisku spoločností, a tam kde uvidíme nejaké rezervy, premietneme to do priaznivejších regulovaných cien energií,“ podotkol Juris.

Pri plyne odhaduje ÚRSO nárast cien pre domácnosti v budúcom roku až o 110 %. Platiť to môže taktiež bez prijatých vládnych opatrení. Aj tu bude čakať regulačný úrad na vládne kroky. „My nevieme, čo konkrétne sa pripravuje na budúci rok. Nie sme v nejakých pracovných skupinách, v ktorých sa pripravujú nejaké opatrenia,“ dodal Juris.

S opatreniami v boji proti drahým energiám príde zrejme až nová vláda. Dočasne poverený minister hospodárstva Peter Dovhun viackrát zopakoval, že jeho ministerstvo pripraví novej vláde, ktorá vzíde zo septembrových parlamentných volieb, viacero scenárov opatrení aj s dopadom na štátny rozpočet. O konkrétnych opatreniach však definitívne rozhodne podľa ministra Dovhuna až nový kabinet.

Minister hospodárstva Peter Dovhun prezradil, že doteraz v tomto roku na kompenzácie za drahé energie vynaložil štát už 1,6 miliardy eur. Podľa šéfa ÚRSO Andreja Jurisa by si vzhľadom na vývoji cien elektriny a plynu na trhoch opatrenia zo strany štátu vyžiadali menej peňazí. „Keby ten rozsah opatrení bol identický aj v budúcom roku ako v tomto roku, tak ten dopad na štátny rozpočet by bol nižší,“ konštatoval Juris.

ÚRSO by chcel mať stanovené ceny energií pre domácnosti a regulované subjekty v riadnych termínoch a vyhnúť sa tak chaosu so schvaľovaním cien na poslednú chvíľu. „Verím, že sa vyhneme chaosu. Minulý rok bol prvým rok, ktorý bol zasiahnutý energetickou krízou. Vlády a národní regulátori v Európe hľadali opatrenia pre stanovenie prijateľných cien energií. Dnes už máme stanovenú legislatívu, ktorá umožňuje vláde rozhodnúť o opatreniach na zmiernenie zdražovania energií,“ uzavrel Juris.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #ÚRSO