Predpovedal veľkú finančnú krízu z roku 2008. Teraz stavil na to, že príde krach na americkej Wall Street

Michael Burry, ktorý sa preslávil tým, že predpovedal veľkú finančnú krízu, ktorá odštartovala v roku 2008 prepadom na trhu s nehnuteľnosťami v Spojených štátoch amerických, prišiel s novou stávkou. Stavil 1,6 miliardy dolárov na to, že príde krach americkej burzy - fondov S&P 500 a Nasdaq 100.

17.08.2023 13:40
Burza / Wall Street / Foto: ,
Logo Wall Street pred newyorskou burzou cenných papierov
debata (1)

Akciový fond S&P 500 združuje najväčších 500 amerických firiem, Nasdaq 100 zase sto najväčších technologických firiem. O Burryho stávke informoval portál americkej televízie CNN. Vyplýva to z dokumentov Komisie pre cenné papiere.

Igor Matovič / Eduard Heger / Čítajte viac Zamestnancom štátu stúpnu platy tento rok historicky najviac. O koľko si polepšíte? (tabuľky)

Burryho investičný fond Scion Asset Management totiž kúpil za 866 miliónov možnosť v ktoromkoľvek momente odporedať aktíva fondu S&P 500 a za 739 miliónov rovnakú možnosť vo fonde Nasdaq 100, píše CNN. 90 percent svojho portfólia tak vsádza na to, že sa trh prepadne.

CNN ale pripomína, že ešte v januári na Twitteri odkázal svojim 1,4 miliónom fanúšikov, aby predávali. No v marci už písal, že sa mýlil. Obidva vyššie zmienené fondy v tomto roku veľmi dobre rastú – S&P 500 od začiatku roka narástol o 16 a Nasdaq 100 o 38 percent.

Burryho príbeh o predpovedaní finančnej krízy, na ktorej dobre zarobil, sa dokonca aj sfilmoval. Hral ho známy herec Christian Bale a film sa volal The Big Short.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krach #burza #Michael Burry