Silná veterná smršť a krupobitie na východe Slovenska narobili škody v miliónoch eur. Zverejnili podrobný prehľad škôd

Škody z 19. júla, keď sa časťou východného Slovenska prehnala veterná smršť a krupobitie, odhadlo päť oslovených poisťovní na dokopy viac ako dva milióny eur. Celkovo zaznamenali približne 900 poistných udalostí na majetku a vozidlách, a to hlavne v okresoch Sobrance a Michalovce. Ako pre TASR uviedli, predpokladajú, že väčšinu škôd už majitelia nahlásili.

16.08.2023 15:47
mLippstadt / Búrka / Hasiči / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Od júla poisťovne Allianz, Uniqa, Kooperativa, Generali a Wüstenrot zaznamenali na východe spolu asi 2000 poistných udalostí v súvislosti s prírodnými živlami, pričom škody predstavujú približne štyri milióny eur. Okrem uvedených okresov škody zaevidovali aj v okresoch Poprad, Kežmarok, Bardejov, Prešov či v Košiciach. „Naozaj registrujeme, že v posledných rokoch narastá počet škôd, ktoré súvisia s klimatickou zmenou. Ide najmä o dážď, povodne, víchrice a krupobitia,“ uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Video nám poslal náš čitateľ cez aplikáciu mReportér.

Jasov po búrke
Video
Situáciu na ceste medzi Jasovom a Rudníkom na východe Slovenska (neďaleko Moldavy nad Bodvou) zaznamenal na mobil a okomentoval aj náš mReportér / Zdroj: mReportér: Demko Gabriel

„Od začiatku júla evidujeme 1582 poistných udalostí na privátnom majetku a vozidlách našich klientov v hodnote 2,47 milióna eur v rámci celého Slovenska. V rámci Košického a Prešovského kraja evidujeme 878 škôd v celkovej hodnote takmer 1,39 milióna eur,“ uviedla za Allianz Helena Kanderková s tým, že z rizika krupobitia evidujú z 19. júla celkovo 160 škôd za 419.000 eur v okrese Sobrance a 103 škôd za 417.000 eur v Michalovskom okrese.

Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...
Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...
+10Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...

Kooperativa poisťovňa zaznamenala na východe od minulého mesiaca viac ako 350 hlásení pre nepriaznivé počasie, pričom očakávaná výška poistného plnenia predstavuje takmer 700.000 eur. Viac ako polovica z toho je práve z 19. júla.

Ľudia skladujú drevo v garážach. Čítajte viac Za kubík najpredávanejšieho dreva si priplatíte 12 eur. Cenníky v regiónoch sa líšia, kde sú najnižšie?

Generali následkom živlov v uvedený deň zaznamenala 80 nahlásených poistných udalostí z poistenia majetku a 33 poistných udalostí z havarijného poistenia. „Najčastejšie nám škody hlásili z obcí Veľké Revištia, Porostov, Blatné a Hnojné. Najväčšiu škodu v hodnote 20.000 eur nám nahlásil klient 19. júla, kedy mu krupobitie na východe Slovenska zničilo novú strechu s fotovoltikou na rodinnom dome a tiež strechu na garáži,“ spresnila hovorkyňa poisťovne Katarína Ondra.

Wüstenrot z tohto dňa eviduje najmä poškodenia áut. „K škodám došlo na zaparkovaných vozidlách, ale aj počas jazdy v obciach Závadská pri Sobranciach, Lúčky, Klokočovce či Fekišovce,“ uviedla. Poisťovne pripomínajú, že akúkoľvek škodu treba nahlásiť čo najskôr. Odporúčajú odfotiť poškodenia, ako aj každú zmenu, ktorú musia urobiť, aby zabránili ďalším škodám. Pomôcť môžu aj fotografie ešte pred poškodením.

Za najčastejšiu chybu považujú, keď klienti nemajú poistený majetok komplexne, teda poisteniu podlieha len nehnuteľnosť a nie aj domácnosti, vrátane zariadenia. Druhým problémom je podpoistenie. „Všeobecne platí, že klient by si mal optimálne raz za dva až tri roky overiť, či poistná suma uvedená v zmluve zodpovedá aktuálnym nákladom na opätovnú stavbu domu či kúpu bytu,“ dodala Lipšicová.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR
debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #Východné Slovensko #krupobitie #veterná smršť