Švajčiarske zvyšovanie dôchodkov, dvakrát do roka? Exminister Mihál chce preraziť s novým nápadom

Mimoparlamentná strana Demokrati navrhuje presadiť Ústavný zákon o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe, ktorý bude zabezpečovať stabilitu financovania a udržateľnosť dôchodkového systému. Dôchodky by sa tak valorizovali dvakrát ročne na základe priemeru rastu inflácie a priemernej mzdy. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii jej predstavitelia.

16.08.2023 13:44
Jozef Mihál, Ide o pravdu, Foto:
debata

Tento zákon by mal obsahovať garanciu nezdaniteľnosti dôchodkov, primeranú výšku príspevkov za poistencov štátu a dotácií od štátu v prvom pilieri, určovanie veku odchodu do dôchodku na základe strednej doby dožitia a vylepšený systém valorizácie.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Na rodičovský dôchodok stále čakajú tisíce ľudí. V čom je problém?

„Zavedieme tzv. švajčiarsky model valorizácie dôchodkov. Dôchodky sa tak budú valorizovať dvakrát ročne na základe priemeru rastu inflácie a priemernej mzdy. Vždy však minimálne o rast inflácie. Tento systém zabezpečí vyšší a spravodlivejší rast dôchodkov a bude pravidelne zvyšovať životnú úroveň seniorom,“ vyhlásil odborník z oblasti daní a odvodov Jozef Mihál.

V ústavnom zákone bude podľa Mihála ukotvené, že dôchodkový systém je trojpilierový a že príspevky do druhého piliera nebude možné v budúcnosti znižovať. V druhom pilieri taktiež podľa strany musia existovať výnosné indexové akciové fondy. Výšku poplatkov považujú Demokrati aj pri súčasnom nastavení za vysoké. „V prospech dôchodkových spoločností môžu byť nižšie na prospech sporiteľov,“ dodal Mihál, podľa ktorého by mal byť prvý pilier taktiež dlhodobo udržateľný a stabilný.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Žitňanská upozornila, že na Slovensku je v súčasnosti 24.000 dôchodcov, ktorí nemôžu poberať vyšší dôchodok, keďže sa starali o svojich ťažko zdravotne postihnutých príbuzných. „Pripravili sme pre nich riešenia v tomto, ale aj v budúcom roku. To znamená, že príspevok na opatrovanie sa im prestáva krátiť a od júla budúceho roka budú dostávať jeho plnú výšku.“ doplnila.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Jozef Mihál