Na rodičovský dôchodok stále čakajú tisíce ľudí. V čom je problém?

Sociálna poisťovňa stále posudzuje nárok jednotlivých dôchodcov na rodičovský dôchodok od ich pracujúcich detí. Ak teda seniori rodičovský dôchodok zatiaľ nedostali, môže to byť preto, že poisťovňa nárok zatiaľ neposúdila. To sa týka tisícov ľudí.

27.07.2023 05:00
úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Foto: ,
Niektorí seniori musia na dávku od detí ešte počkať.
debata (16)

Sociálna poisťovňa do 30. septembra posúdi ešte zhruba 17,5 tisíca žiadostí. Týmto ľuďom nárok vzniknúť môže. Už posúdených je 1,158 milióna nárokov na túto dôchodkovú dávku. Vyplatených je zatiaľ viac ako 887-tisíc rodičovských dôchodkov. V roku 2023 sa táto dávka vypláca jednorazovo, následne sa bude vyplácať mesačne.

IDE O PENIAZE - Elektronický účet poistenca
Video
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko o elektronickom účte poistenca / Zdroj: TV Pravda

Viacerí poistenci nezískali nárok na rodičovský dôchodok preto, že v registri osôb, ktorý vedie ministerstvo vnútra, sú chyby, napríklad nesprávne uvedené rodinné väzby. Práve nepresnosti v záznamoch o rodinných vzťahoch tvoria drvivú väčšinu nedostatkov.

Sociálna poisťovňa tieto chyby postupne odstraňuje, zatiaľ odstránila zhruba 10-tisíc z nich, pričom celkovo eviduje 37-tisíc takýchto prípadov. Ak občan podá podnet, v ktorom Sociálnu poisťovňu upozorňuje na chybu, tá k tomu pristupuje ako k zmene v údajoch a na vybavenie má šesťdesiat dní.

„Nečakáme, kým to bude opravené v registri. Akonáhle pošleme avízo na úpravu údajov registra fyzických osôb aj s dokladmi, v tom momente aj začíname s rozhodnutím Sociálnej poisťovne,“ hovorí Michal Ilko, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

dôchodcovia, manželia, dôchodok Čítajte viac Dôchodkové úspory sa pozviechali, nezastavila ich ani vojna. Pozrite sa, ako sa darilo vašim peniazom (+ prehľad)

Pozor, čas beží

Občania, ktorí by chceli urobiť zmeny v aktuálnom vyplácaní rodičovského dôchodku, napríklad presmerovať jeho vyplácanie, majú čas do konca letných školských prázdnin. Práve štvrtok 31. augusta je v tomto smere dôležitý dátum.

„Táto lehota je dôležitá pre presmerovanie či odopretie nároku pre rok 2024, odopretie už existujúceho nároku alebo opätovné priznanie odopretého rodičovského dôchodku. Posledný augustový deň je tiež dôležitý pre presmerovanie či odopretie nároku v prípade invalidných výsluhových dôchodkov pre rok 2023,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Napriek tomu, že hraničný dátum je rovnaký, jednotlivé úkony majú rôzne praktické dôsledky. Presmerovanie, prípadne odopretie nároku je v zásade preventívne. Uplatniť sa môže voči ľuďom, ktorým nárok na túto dávku vznikne v roku 2024. Prípadné zmeny vo vyplácaní treba oznámiť do konca augusta.

Iná je situácia, ak chce konkrétny občan zastaviť rodičovský dôchodok, ktorý už rodič dostáva. Ak občan do konca augusta tohto roku vyjadrí vôľu dávku svojmu rodičovi odoprieť, toto rozhodnutie sa prejaví až od 1. januára 2028. Ak sa pracujúce dieťa do konca augusta opätovne rozhodne priznať rodičovský dôchodok svojmu príbuznému, toto rozhodnutie sa vo výške dôchodku prejaví od januára 2024.

Dôchodky aj pre policajtov a hasičov

Okrem toho musí poisťovňa reagovať na to, že nárok na rodičovský dôchodok majú podľa nových pravidiel aj zložky, ktoré patria do špeciálneho systému sociálneho zabezpečenia, teda napríklad hasiči a policajti. Sociálna poisťovňa v tomto smere pomáha s posudzovaním nárokov. Tieto dôchodky však vypláca rezort vnútra z vlastných zdrojov.

Rozšírenie rodičovského dôchodku o pracovníkov v silových zložkách tak znamená pre Sociálnu poisťovňu najmä viac administratívy. Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobných dôchodkov, ale aj invalidných dôchodkov, výsluhových a invalidných výsluhových dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku. „My poskytneme súčinnosť, nárok vznikne totiž tomu, kto dosiahol dôchodkový vek. Nie každý poberateľ výsluhového dôchodku dosiahol dôchodkový vek.“ povedal riaditeľ. Samotný výpočet výšky dôchodku už budú robiť príslušné orgány silových zložiek. Do ich systému sociálneho zabezpečenia totiž jednotliví príslušníci patria.

Problém s ochranou údajov trvá

Rodičovský dôchodok vyvolal kontroverzie, pretože rozhodnutie o priznaní rodičovského dôchodku rodičom prezrádza, koľko ich deti zarábajú. Objavili sa preto námietky, že takto nastavený systém porušuje princípy ochrany osobných údajov. V tomto smere zatiaľ žiadna zmena nenastala.

„My sme poskytli maximálnu súčinnosť Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Na druhú stranu, my ako Sociálna poisťovňa vychádzame zo zákona, kde je presne určené, ako máme postupovať. Doteraz sme nedostali žiadnu informáciu, že by sme postupovali zle, respektíve, že máme postupovať inak. To znamená, že pokračujeme tak ako doteraz,“ hovorí Ilko.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #rodičovské dôchodky