Nákup predajných automatov železnice odsúvajú. Bude sa platiť poplatok za nákup lístka pri okienku?

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chcela pôvodne začať so súťažou na nákup predajných automatov počas leta. Celkovo plánuje zaobstarať 150 automatov, v ktorých si cestujúci môžu kúpiť lístok na vlak.

16.08.2023 11:03
Vlak grafikon Bernolákovo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nákup automatov môže ušetriť výrazné finančné prostriedky. Na druhej strane pokladníci môžu prísť o zamestnanie. Železnice tender na nákup predajných automatov odsúvajú až na koniec roka. Chcú sa prispôsobiť novému zákonu o verejnej doprave. Informáciu priniesla RTVS.

Televízia informuje, že rozhodnuté zatiaľ nie je ani o manipulačnom 50 centovom poplatku. Jeho zavedením chce národný dopravca motivovať ľudí k nákupu lístkov online.

ŽSR, bonus, železnice Čítajte viac Najväčší zamestnávateľ na Slovensku láka na bonus 2 000 eur. Ponúka aj 350 eur na hypotéku a ďalšie benefity

Analytici z Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií sa pozreli na financovanie a možné šetrenia u železničiarov. Jedným zo spôsobov ušetrenia peňazí je zavedenie automatizovaného predaja lístkov. Druhým bolo zavedenie spomínaného poplatku za predaj lístka cez okienko.

Analytici upozorňovali, že na Slovensku je v porovnaní s veľkosťou železničnej siete štvornásobne viac predajných miest ako u národného dopravcu v Rakúsku. Audit preto odporúča zachovať osobný predaj na približne štyridsiatich najdôležitejších staniciach a na ostatných zaviesť automaty a uľahčiť nákup lístkov vo vlaku. Takto by železnice vedeli ušetriť približne 13 miliónov eur ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZSSK #automat #lístok