Američania skupujú pozemky v Bratislave. Pripravujú presun vlastnej ambasády

Americká ambasáda v Bratislave chystá sťahovanie. Zo súčasnej adresy na Hviezdoslavovom námestí sa má sťahovať do lokality, kde v súčasnosti sídli Dopravný podnik Bratislava (DPB). Pôvodnú adresu ambasáda opúšťa, nič zatiaľ nie je definitívne.

15.08.2023 15:00
DPB Olejkárska Foto:
Ambasáda USA chystá sťahovanie
debata (3)

V minulom roku USA odkúpili bývalú budovu poisťovne Allianz stojacu vedľa areálu DPB a dnes už vlastnia väčšinu pozemkov v lokalite ohraničenej ulicami Dostojevského rad, Landererova, Olejkárska, Pribinova a Krupkova, s výnimkou úzkeho pásu pozdĺž Pribinovej ulice a časti pozemkov pod budovami DPB vo vlastníctve hlavného mesta.

Spojené štáty začiatkom tohto roka od Železníc SR kúpili aj niektoré pozemky pod budovami DPB, kadiaľ v minulosti viedla železničná vlečka na Fajnorovo nábrežie, na účel výstavby nového sídla veľvyslanectva USA.

Michal Horváth Čítajte viac Rezort financií predstavil ďalšie nové dane. Po fajčiaroch je na rade alkohol

DPB by sa mal teda sťahovať. „Naďalej platí, že hlavné mesto rokuje s Americkým veľvyslanectvom o možnosti presťahovania ambasády. V tejto súvislosti je vytipovaných aj niekoľko lokalít pre možné nové sídlo DPB, elektrodispečing a meniareň. Finálne rozhodnutie ako aj výška nákladov sú však závislé od výsledkov rokovaní s ambasádou," informoval hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla web IMHD.sk.

Nič zatiaľ ale nie je uzavreté. „Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa pripravuje na prípadný predaj budovy sídla podniku, avšak celý proces je v súčasnosti len na začiatku. Kroky ohľadom predaja konzultujeme s hlavným mestom a Veľvyslanectvom USA. DPB má spolu s mestom vytipovaných niekoľko lokalít. V prípade meniarne to môžu byť vhodné pozemky v blízkom okolí súčasného umiestnenia a v prípade ostatných pracovísk aj pozemok v rámci Depa Jurajov dvor alebo Depa Petržalka. Treba zdôrazniť, že ide stále len o rovinu úvah,“ priblížil súčasný stav príprav hovorca DPB Martin Chlebovec.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie #veľvyslanectvo USA #ambasáda USA