Najväčšia čínska automobilka otvorene o svojich plánoch: Je čas zničiť staré legendárne značky

Prichádza čas pre čínske značky, odkazuje automobilka BYD.

15.08.2023 13:10
BYD - výroba v Číne Foto: , ,
BYD vyzýva čínsku konkurenciu na spojenie.
debata

Mamutí čínsky výrobca elektromobilov, spoločnosť BYD, vyzýva ostatné značky v krajine, aby sa zjednotili a „porazili staré legendy“. Spoločnosť BYD pred niekoľkými dňami dosiahla hranicu piatich miliónov vyrobených elektromobilov. Počas minulotýždňovej spoločenskej akcie spoločnosť prezentovala video, v ktorom sa obracala na dvanásť automobilových značiek. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Verím, že prichádza čas pre čínske značky,“ povedal zakladateľ spoločnosti BYD Wang Chuanfu. Podľa jeho slov je potrebné, aby sa čínska značka stala globálnou. Čínski výrobcovia sú v cenovej vojne so spoločnosťou Tesla, ktorá sa vyostrila od januára a zatiaľ sa nezdá, že by sa zmierňovala.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac 4 000 eur na obyvateľa. EÚ je pre Slovensko výhodná

V období od januára do júla spoločnosť BYD dosiahla trhový podiel v Číne na úrovni 37 percent. V rovnakom období predchádzajúceho roku to bolo 29 percent. Spoločnosť sa dotiahla na automobilku Volkswagen, ktorá je v Číne dlhodobým lídrom v oblasti predaja.

Tesla začiatkom roka znížila ceny, čím spustila cenovú vojnu v Číne. V júli ponúkla nové finančné bonusy na najpredávanejšie modely v Číne. Odštartovala tak nové kolo znižovania cien, keďže ju nasledovali General Motors aj Volkswagen.

Tesla bola podľa údajov z čínskeho priemyslu jedinou zahraničnou značkou, ktorá v prvom polroku zvýšila svoj trhový podiel v krajine. Jej predaje v Číne dosiahli v 2. štvrťroku rekordných 156 676 áut.

Napriek tomu BYD v 1. polroku predstihol Teslu o 29 percent pri predaji elektromobilov na domácom trhu. Čínski výrobcovia elektrických áut Nio a Xpeng tiež zaznamenali oživenie dodávok v júli.

Vláda v Číne chce zvýšiť predaj automobilov a iných položiek, keďže zotavovanie jej hospodárstva po pandémii ochorenia COVID-19 v predchád­zajúcich mesiacoch stratilo tempo. Úrady v júni oznámili predĺženie daňovej úľavy na nákup nových energetických vozidiel (NEV) do roku 2027.

debata chyba
Viac na túto tému: #BYD #elektroautá #automobilita