Finančný odborník: Dnešné deti sa budú v budúcnosti dostávať k vlastnému bývaniu omnoho zložitejšie

Finančne najnáročnejším cieľom v živote mladého človeka je pravdepodobne kúpa vlastnej nehnuteľnosti. Aj v prípade, že si človek berie hypotéku, potrebuje mať k dispozícii značnú hotovosť. Banka mu totiž už dnes podľa investičného analytika spoločnosti FinGO.sk Františka Burdu neposkytne 100 % z celkovej sumy potrebnej na kúpu bytu či domu a zväčša požaduje, aby si 20 % zaplatil z vlastných zdrojov.

14.08.2023 14:17
Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Foto:
Eurovea sa rozrastá o prvý slovenský mrakodrap
debata (4)

Vo väčších slovenských mestách mimo Bratislavy sa napríklad staršie jednoizbové byty momentálne predávajú podľa Burdu za približne 90-tisíc eur. Kupec musí mať preto pripravených 18-tisíc eur, aby ich doložil k hypotéke.

Boris Kollár Čítajte viac Vyše 300-tisíc ľuďom stúpnu splátky hypotéky. Aký je to veľký problém a čo nesedí na hrozbách Fica s Kollárom?

Za posledných 20 rokov ceny nehnuteľností na Slovensku podľa neho zdraželi viac ako štvornásobne. „Nikto nevie, čo bude o ďalších 20 rokov, avšak takmer určite sa dlhodobé zdražovanie nehnuteľností len tak nezastaví,“ myslí si Burda. Na druhej strane, taký búrlivý vývoj cien na realitnom trhu, aký sme zažili na Slovensku v posledných dekádach, sa podľa odborníkov na realitný trh už zrejme nezopakuje a ceny nebudú rásť až takým závratným tempom. Ak by sa aj zdražovanie o čosi spomalilo a ceny by sa zdvihli „len“ trojnásobne, jednoizbový byt by o 20 rokov už mohol stáť podľa Burdu 270-tisíc eur. Naše dieťa tak môže byť v situácii, že bude musieť mať okamžite k dispozícii viac ako 50-tisíc eur, teda približne 20 % z ceny bytu.

Ide o peniaze: Aká bude vaša (nová) splátka hypotéky?
Video
Čo všetko vás pri hypotékach čaká a prečo klesajú ceny nehnuteľností, prezradí Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select Slovensko. Premiéra 28. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Účinnejší systém opatrení, ako je plánovanie, dlhodobá príprava a zhodnocovanie úspor cez rozumné investovanie, zatiaľ podľa spoločnosti Partners nikto nevymyslel. Odkladanie menšej sumy mesačne od narodenia dieťaťa do jeho dospelosti zaťaží rodinný rozpočet podstatne menej ako príprava na poslednú chvíľu. Cieľom skorej prípravy je podľa Partners dlhodobé zhodnocovanie úspor cez investičné programy so zaujímavým výnosom.

Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda Čítajte viac Dzurinda s Miklošom navrhujú riešenie drahých hypoték. Využíva ho vyspelý svet, tvrdia politici

Ako by sme mali investovať, aby sme mali o 20 rokov na účte 50-tisíc eur? To je podľa Burdu zložitá otázka, odpoveď na ňu je ovplyvnená mnohými faktormi. „Ak by ste v tejto chvíli investovali jednorazovo do svetových akcií formou indexového ETF fondu, pri jeho očakávanom zhodnotení 8 % a ročnom poplatku 1 %, by ste museli investovať 12-tisíc eur, aby ste dosiahli o 20 rokov sumu 50-tisíc eur. V prípade pravidelných menších investícií by bolo za týchto podmienok potrebné investovať mesačne 95 eur,“ uvádza Burda.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #nájom