Košický U. S. Steel sa vyjadril k možnému predaju fabriky. Zmenu vlastníka nevylúčil

Americký oceliarsky koncern U. S. Steel začal formálny proces vyhodnocovania strategických alternatív pre svoju budúcnosť. Spoločnosť svoje rozhodnutie oznámila v nedeľu (13. 8.) po tom, ako dostala viacero nevyžiadaných ponúk siahajúcich od akvizície určitých výrobných aktivít až po prevzatie celej skupiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

14.08.2023 09:48 , aktualizované: 14:11
SR Košice U.S. Steel rokovanie MDV Kmeť KEX Foto:
2. miesto. U. S. Steel Košice so 332,7 miliónmi zisku.
debata (26)

U. S. Steel uviedol, že všetky návrhy starostlivo zvažuje. Presný časový plán na ukončenie hodnotiaceho procesu si spoločnosť nestanovila, pričom podľa jej vyhlásenia nie je isté, či vyústi do konkrétnej transakcie alebo iného strategického rozhodnutia.

Ľudia skladujú drevo v garážach. Čítajte viac Za kubík najpredávanejšieho dreva si priplatíte 12 eur. Cenníky v regiónoch sa líšia, kde sú najnižšie?

Správa Reuters nijako nezmieňuje košickú hutu, no špekulácie o predaji sa vedú už dlhšie. Už v apríli minulého roku informovali Hospodárske noviny o možnom predaji košickej fabriky. V hre má byť viacero záujemcov.

Spoločnosť nekomentuje kroky americkej matky v súvislosti s ponukami na jej prevzatie. „Tlačovú správu vydala materská spoločnosť. Košické oceliarne neposkytujú žiadny ďalší komentár,“ uviedla hovorkyňa fabriky Ľubomíra Šoltésová.

Fabrika je piatim najväčším zamestnávateľom na Slovensku, pracuje tam vyše 8 200 ľudí. Ďalšie stovky miest sú na ňu naviazané. V rámci súkromného sektora je to druhý najväčší zamestnávateľ.

Za rok 2022 zaknihovala košická huta tržby v objeme 4 miliárd eur a zisky vo výške takmer 333 miliónov eur.

U. S. Steel v nedeľu v osobitnom vyhlásení potvrdil, že odmietol ponuku na prevzatie od konkurenčného výrobcu ocele Cleveland-Cliffs. Spoločnosť so sídlom v Ohiu ocenila U. S. Steel na 7,3 miliardy dolárov (6,63 miliardy eur), čo bolo o 43 % viac ako trhová hodnota koncernu v závere piatkového obchodovania. U. S Steel ponuku označil za neprimeranú.

Návrh zo strany Cleveland-Cliffs prišiel po tom, ako U. S Steel zaznamenal v piatom štvrťroku po sebe pokles zisku a v štvrtom kvartáli v rade pokles tržieb.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #U. S. Steel