Kollár sa môže učiť od dedinky na východe Slovenska. Postavila 18 nových nájomných bytov

Obec Klokočov v okrese Michalovce aktuálne postavila ďalšie dva bytové domy s celkovo 18 nájomnými bytmi. Celkové náklady vyšli podľa starostky Moniky Hudáčkovej na 1.250.000 eur.

11.08.2023 15:31
Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných... Foto:
Boris Kollár v predvolebnom videu o nájomných bytoch.
debata (18)

Nové trojpodlažné bytovky zahŕňajú po šesť trojizbových a tri dvojizbové byty. Stavať ich začali v roku 2021, kolaudáciou prešli tento rok v júli a pred dvomi týždňami ich odovzdali nájomníkom. Išlo pritom už v poradí o tretiu etapu výstavby nájomných bytov v Klokočove, ktorý leží pri brehoch Zemplínskej šíravy. Od roku 2014 tak v obci pribudlo spolu 36 nájomných bytov a v pláne je aj ďalšia výstavba.

Nájomné byty ohlásil stavať aj Boris Kollár zo Sme rodina. No doteraz štátom podporované nájomné byty zatiaľ nestoja.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Kráľovstvo nájomných bytov? Vo Viedni vyriešili problém, ktorý trápi celý svet

„Chceme si udržať našich mladých občanov, aby ostali v obci, a taktiež chceme zvýšiť počet obyvateľov, aby sme boli obcou nad 500 obyvateľov, v čom je výhoda, že budeme mať vyššie podielové dane aj iné projektové a ďalšie možnosti. Ďalšia vec je, že tieto byty využívajú mladé rodiny s deťmi, slobodné a rozvedené matky s deťmi a, samozrejme, naši dôchodcovia. Žiadostí máme dosť, čiže týmito bytmi sme ani nepokryli záujem,“ uviedla pre TASR Hudáčková.

Nenávratný finančný príspevok Ministerstva dopravy (MD) SR na projekt tvoril podľa nej zhruba 340.000 eur, na zvyšok obec čerpala úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Pre nárast cien musela obec zvýšiť pôvodný úver o 144.000 eur. Úver bude splácať z nájomného, pre dvojizbový byt predstavuje 210 eur a pre trojizbový 230 eur.

kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Kto môže požiadať o Kollárov nájomný byt? Pozrite si podmienky a príklady

„Táto etapa bola pre nás najťažšia, pretože nikto nepredpokladal, že príde covid a nato ešte vojna na Ukrajine, takže ceny rapídne rástli, bol nedostatok materiálov, takže bolo to komplikované,“ povedala starostka. Na piatkové slávnostné odovzdanie bytov prijali pozvanie aj štátna tajomníčka MD SR Katarína Bruncková a generálny riaditeľ ŠFRB Tomáš Lamprecht.

Dva nové bytové domy s ďalšími dvoma z minulej etapy vytvorili na začiatku obce nad rekreačným strediskom s kempingom tzv. bytové minisídlisko. Obec pri Zemplínskej šírave láka aj dobrou dostupnosťou do okresného mesta.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Boris Kollár