Obávate sa vysokých splátok hypotéky? Bankári predstavia riešenia o týždeň

Slovenská banková asociácia (SBA) aj jednotlivé banky sa témou rastu úrokových sadzieb hypoték intenzívne zaoberajú a pripravujú riešenia. V aktuálnom stanovisku SBA to uviedla výkonná riaditeľka asociácie Milena Koreňová s tým, že aj v stredu sa uskutočnilo rokovanie pracovnej skupiny expertov SBA, Národnej banky Slovenska (NBS) a Ministerstva financií (MF) SR.

09.08.2023 15:18
pozostalý dôchodok, smútok, strata blízkeho,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)
Premiér Ľudovít Ódor o hypotékach: Nestrašte, že ľudia prídu o byty
Video
Premiér Ľudovít Ódor o tom, prečo nárast úrokových sadzieb hypotekárnych úverov nepovažuje vláda za kritický problém.

Zdôraznila, že analýzy za sektor pripravujú vždy na základe aktuálnych spoľahlivých dát NBS. Údaje za prvý polrok tohto roka pritom boli zverejnené 31. júla. „Výsledky analýz a tiež návrhy riešení a odporúčaní pre ľudí predstavíme 16. augusta 2023 na spoločných pracovných raňajkách zástupcov NBS, MF SR a SBA. Po tomto termíne sme otvorení odbornej diskusii aj na pôde Národnej rady SR,“ dodala Koreňová.

Michal Horváth Čítajte viac Rezort financií predstavil ďalšie nové dane. Po fajčiaroch je na rade alkohol

O príprave riešení týkajúcich sa hypoték hovoril v stredu po rokovaní vlády aj dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor. Pripomenul, že o téme už dlhšie rokuje pracovná skupina, ktorá by mala pripraviť adresné riešenia pre tých, ktorí skutočne potrebujú pomoc. Reagoval tak aj na vyjadrenia viacerých strán a politikov, ktorí prišli v poslednom čase s rôznymi návrhmi na riešenie podľa nich drahých hypoték na Slovensku. Svoje výzvy pritom adresovali vláde aj bankám.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #splátky hypotéky