Taliani prekvapivo zavádzajú tvrdé dane voči bankám. Akcie sa okamžite prepadli o desať miliárd dolárov

Taliansko stanovilo strop na úrovni 0,1 % celkových bankových aktív pre novú daň zo ziskov, ktoré veritelia vygenerovali z vyšších úrokových sadzieb potom, čo prekvapivé oznámenie nového odvodu vyvolalo v utorok (8. 8.) výpredaje na trhu s akciami.

09.08.2023 11:45
Biden Italy Foto:
Talianska premiérka Giorgia Meloniová.
debata (2)

Akciový index talianskych bánk do konca obchodovania na burze v utorok klesol o 7,6 %, pričom akcie lídra v sektore, banky Intesa Sanpaolo, sa znížili o 8,6 %.

Aj iné európske krajiny, ako napríklad Španielsko a Maďarsko, zaviedli dane z mimoriadnych ziskov bánk. Rozhodnutie Talianska však zasiahlo trh nepripravený a poškodilo dôveru investorov.

Správy zatriasli trhom a agentúra Bloomberg informovala, že akcie talianskych bánk stratili na hodnote 10 miliárd amerických dolárov.

SR SBA TK zdanenie bánk BAX Čítajte viac Majú slovenské banky vysoké zisky alebo nie?

Konzervatívna vláda premiérky Giorgie Meloniovej sa pohrávala s myšlienku bankovej dane, no zdalo sa, že od tohto plánu upustila. Konečné rozhodnutie prekvapilo aj ministrov, ktorí sa zišli na zasadnutí vlády v pondelok (7. 8.) večer.

V snahe upokojiť trhy ministerstvo financií oznámilo, že výnosy z dane nebudú predstavovať viac ako 0,1 % celkových aktív veriteľov.

Analytici Citi v utorok odhadli, že daň by mohla priniesť do štátnej pokladnice sumu vo výške približne 0,5 % z celkových rizikovo vážených bankových aktív (risk-weighted assets, RWA) v roku 2023.

Podľa zdrojov v Ríme a výpočtov analytikov sa očakáva, že výnosy z dane zostanú pod hranicou 3 miliardy eur.

Daň, ktorá vyvolala vlny otrasov v celom európskom sektore, sa sústredí na nárast čistého úrokového príjmu bánk z vyšších sadzieb alebo na zisky veriteľov z rozdielu medzi úrokovými sadzbami z úverov a vkladov.

Keď Európska centrálna banka zvýšila svoje úrokové sadzby, komerčné banky zvýšili úroky z pôžičiek, ale zdržali sa zvýšenia úrokov z vkladov.

Všetci hlavní talianski veritelia vykázali začiatkom augusta oveľa lepšie výsledky za 1. polrok, ako sa očakávalo, a zlepšili svoj výhľad zisku aj za celý rok vďaka príjmom z vyšších úrokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dane #banky #úroky #zisky