Majú slovenské banky vysoké zisky alebo nie?

Slovenské banky zarábajú podpriemerne. Tak prvý polrok v bankovom sektore hodnotí Slovenská banková asociácia. Banky pritom od januára do júna zarobili 564,6 milióna eur. V medziročnom porovnaní sa bankám darilo výrazne lepšie.

04.08.2023 05:00
SR SBA TK zdanenie bánk BAX Foto:
Na snímke zľava viceprezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniel Kollár, prezident SBA Peter Krutil, viceprezident SBA Michal Liday.
debata (73)

Aj keď sa mnohým toto tvrdenie bude zdať prehnané, banky si stoja za svojím. A to aj napriek tomu, že vlani zarobili menej – 385 miliónov eur. Vtedy sa obdobie zvyšovania úrokových sadzieb iba začínalo. Počas posledných šiestich mesiacov už banky na úrokoch zarábali výrazne viac.

Najviac finančné domy zarábajú na úrokoch, v prvom polroku tohto roka to bola zhruba miliarda, vlani o zhruba dvesto miliónov eur menej. Napriek tomu, že banky pod vplyvom vyšších cien pôžičiek ich dávajú menej, na rast príjmov to stačí.

Ide o peniaze: Aká bude vaša (nová) splátka hypotéky?
Video
Čo všetko vás pri hypotékach čaká a prečo klesajú ceny nehnuteľností, prezradí Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select Slovensko. Premiéra 28. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Zisky nie sú žiadna hitparáda, odkazujú banky

Zástupcovia bankového sektora ale hovoria o tom, že ani vyššie zárobky nestačia na oslnivé výsledky. „Ziskovosť bankového sektora nie je mimoriadna ani nadštandardná. Rastie spolu s výškou aktív, teda spravovaných úverov a zároveň primerane v porovnaní s inými sektormi na Slovensku. Banky okolitých štátov dosahujú vyššiu ziskovosť než slovenský bankový sektor, ktorý tak naďalej zaostáva za priemerom v regióne strednej a východnej Európy,“ upozorňuje Slovenská banková asociácia. Pripomína tiež, že finančné domy majú zo zákona povinnosť dosahovať zisk.

Svoje tvrdenia opiera predovšetkým o ukazovateľ rentability kapitálu. Tento ukazovateľ zjednodušene hovorí o tom, koľko peňazí akcionárom prinesie každé euro, ktoré do bankového sektora vložia. „Na to, aby boli banky schopné podporovať nevyhnutný rast ekonomiky, je potrebné, aby ich ziskovosť bola dlhodobo minimálne na úrovni desať percent. Rentabilita kapitálu slovenského bankového sektora je však na nižšej úrovni a zaostáva za priemerom regiónu,“ hovorí asociácia.

Zatiaľ najaktuálnejšie údaje Európskej centrálnej banky hovoria o tom, že na konci roku 2022 sa rentabilita kapitálu bankového sektora na Slovensku pohybovala na úrovni 7,03 percenta. To je tesne pod priemerom celej eurozóny, ktorá dosahovala hodnotu rentability kapitálu na úrovni 7,19 percenta. Predstavitelia bankovej asociácie ale majú skutočne pravdu, keď hovoria, že v okolitých krajinách banky generujú akcionárom viac ziskov. Rentabilita kapitálu v Poľsku sa podľa predbežných údajov vyšplhala ku koncu minulého roka na zhruba 9,87 percenta, v Maďarsku je to 10,03 percenta, v Rakúsku 10,2 percenta a v Česku dokonca až 18,83 percenta.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Penzia vyššia aj o stovky eur. Sporenie na dôchodok sa od júla výrazne mení. Pozrite si prepočty

Tlak zvonku tu stále je

To pre banky na Slovensku nie je dobrá správa. Tunajšie finančné domy majú zahraničné matky, ktoré majú dcéry aj v okolitých krajinách. Ak sa teda materská firma bude rozhodovať, či viac peňazí investuje do podnikania v Česku alebo na Slovensku, môže sa stať, že ďalšie investície Slovensko obídu. V krajnom prípade by sa zahraniční vlastníci mohli rozhodnúť, že sa zo Slovenska stiahnu. To by mohlo znamenať zmenšenie konkurencie na trhu a na to by klienti v dlhodobom horizonte mohli doplatiť. Takáto situácia ale zatiaľ nenastáva. „Slovensko sa v efektivite vynaloženého kapitálu drží trendov ostatných krajín EÚ. Anualizovaná návratnosť kapitálu sa po prepade medzi rokmi 2021 a 2022 vracia na úrovne spred pandémie,“ hodnotila situáciu počas prvého štvrťroka Národná banka Slovenska.

Dobrou správou pre slovenskú ekonomiku je, že banky držia dostatok kapitálu na to, aby boli stabilné. „Kapitálová primeranosť domáceho bankového sektora ostáva nad úrovňou spred pandémie, ku koncu roka 2022 dosiahla hodnotu 19,6 percenta. Trend poklesu kapitálovej primeranosti sa otočil v druhom polroku minulého roka vďaka navýšeniu kapitálu bánk, a to predovšetkým o časť dosiahnutých ziskov za rok 2022,“ vysvetľuje regulátor k stavu bankového sektora.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #zisk #Slovenská banková asociácia