Predseda parlamentu Boris Kollár chce rokovať s bankármi. Čaká od nich "akt solidarity"

Banky by sa podľa Kollára mali podeliť o "nadzisk", jeho časť by ľuďom mohli vrátiť napríklad cez hypotéky.

06.08.2023 13:54
Boris Kollár, odvolávanie, mimoriadna schôdza,... Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár chce s bankami rokovať o ich vysokých ziskoch.
debata (29)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce na budúci týždeň zvolať rokovanie predstaviteľov politických strán a Slovenskej bankovej asociácie. Od bánk očakáva vzhľadom na obrovské zisky akt solidarity. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12, kde debatoval s predsedom Prešovského samosprávneho kraja a lídrom KDH Milanom Majerským.

„Treba si s nimi sadnúť a začať sa s nimi baviť, aby aj oni dali návrh, akým spôsobom by mohli prispieť nejakým aktom solidarity a podelili sa o ten nadzisk, ktorý mali, so štátom a s ľuďmi, ktorým by to mohli vrátiť, dajme tomu v tých hypotékach,“ načrtol Kollár. Banky podľa neho musia prísť s jasným a štedrým návrhom. „Lebo sa im potom môže stať, že príde vláda, ktorá im to zoberie, tak ako Slovnaftu,“ dodal.

SR SBA TK zdanenie bánk BAX Čítajte viac Majú slovenské banky vysoké zisky alebo nie?

Majerský v súvislosti s kompenzáciami vysokých cien energií apeloval na potrebu zákona o energetickej chudobe, ktorý by pomohol identifikovať, komu adresovať pomoc štátu. Kollár súhlasí, že ďalšia vláda bude musieť takúto legislatívu prijať. Predošlý kabinet podľa neho prijal plošné opatrenia, lebo musel konať rýchlo.

Predseda Sme rodina ani líder KDH sa nebránia zvyšovaniu spotrebných daní, ak je to potrebné. Celkovo však podľa nich môžu ekonomike a trhu pomôcť nižšie dane. Zároveň si však vie Kollár predstaviť vyššie zdanenie oligopolov a monopolov. Sme rodina neplánuje podľa neho rušiť sociálne opatrenia, ako sú 200-eurový bonus na dieťa či vlaky zadarmo. Obaja kritizovali aj neeefektívne čerpanie eurofondov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #nadmerné zisky #zisky bánk