„Slovenských“ 100 eur má niekde hodnotu 140 alebo 150 eur. Ktoré sú to krajiny?

Iba za prvé tri mesiace tohto roka príjmy slovenských domácností očistené o infláciu pre vysokú infláciu klesli takmer o päť percent. Podľa Štatistického úradu ide dokonca o druhý najvyšší pokles za posledné dve desaťročia. Aj preto niektorí Slováci začali prehodnocovať, či vyrazia do niektorej zo svojich obľúbených dovolenkových destinácií.

06.08.2023 05:00
peniaze, peňaženka, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Zdá sa však, že aj napriek výraznému zdražovaniu sa im odchod do cudziny vo viacerých prípadoch oplatí. Ceny v populárnych destináciách Slovákov sú totiž v porovnaní s cenami doma priemerne o viac ako desatinu nižšie, píše vo svojej analýze UniCredit Bank.

V desiatich najobľúbenejších destináciách slovenských dovolenkárov priemerná hodnota „slovenskej“ stoeurovky dosahuje až 112 eur. Analýza pripomína, že hodnota bankovky v priebehu posledného desaťročia narástla oproti týmto porovnávaným krajinám o štvrtinu a za posledných 20 rokov až o dve tretiny.

Problémom však je, že za zvýšením hodnoty bankovky v zahraniční stojí rýchlejší rast cien doma. „Aj dovolenka v blízkej Európe môže dovolenkujúcim priniesť veľké rozdiely v nákladoch. Ceny v krajinách Európy sa na relatívne malom území značne líšia,“ píše analytik banky Ľubomír Koršňák. Platí tak, že bohaté krajiny západnej Európy sú drahšie ako Slovensko, no v krajinách strednej a východnej Európy si za 100 eur zvyčajne nakúpite viac ako doma.

langoš Čítajte viac Drahé langoše a bývanie. Balaton už nie je pre priemerného Maďara, ale symbol statusu ako za komunizmu

Faktom však je, že napriek tomu, že si Slováci aktuálne vo väčšine krajín polepšili, podľa analýzy sa hodnota slovenskej stoeurovky priemerne v porovnaní s minulým rokom takmer nezmenila. Stojí za tým najmä strata jej hodnoty v Maďarsku a v Česku.

Kam sa oplatí cestovať

Podľa Koršňáka sa tak Slovákom oplatí vycestovať najmä do krajín, ktoré sa nachádzajú mimo Európskej únie. „Napríklad pri výlete do Čiernej Hory, kde si užijete teplé Jadranské more, ale aj prekrásne hory, vzrastie hodnota „slovenskej“ stoeurovky až takmer o dve tretiny,“ približuje.

Okrem Čiernej Hory sa však našincom oplatí vyraziť napríklad aj na Kaukaz. V Gruzínsku má našich 100 eur hodnotu až 155 eur a v Azerbajdžane 140 eur. Čo sa týka krajín v rámci EÚ, Slovákov môže prilákať Rumunsko či Bulharsko, v ktorých má stoeurovka až o dve tretiny vyššiu hodnotu ako doma.

A ako je na tom Slovákmi najviac obľúbená letná destinácia – Chorvátsko? Tu si za spomínanú sumu môžete v porovnaní so Slovenskom nakúpiť až o 30 percent viac. Analýza však spresňuje, že rozdiely v cenách, ktoré zaplatíte za potraviny, hotel alebo večeru v reštaurácii sú výrazne nižšie a v niektorých častiach Chorvátska sú ceny potravín, naopak, aj o desiatky percent vyššie ako doma.

Pestrý výber relatívne lacných krajín je možné nájsť aj v prípade, že sa rozhodnete vyraziť na exotickejšiu dovolenku. Napríklad v Turecku vzrástla relatívna hodnota stoeurovky až o desatinu a tento rok si za ňu môžete nakúpiť tovary a služby v hodnote až 280 eur. Ďaleko za hranicami Európy je potom v tomto smere najprístupnejšia Juhovýchodná Ázia, Afrika, ale aj niektoré z krajín Latinskej Ameriky.

SR Bratislava letisko odlety cestovné kancelárie BAX Čítajte viac Zdražovanie Slovákov príliš nebolí, za dovolenky platia tisíce eur. Cestovné kancelárie majú rekordný rok

Drahé Rakúsko aj Česko

Ak vás exotika neláka a svoju dovolenku plánujete stráviť v niektorej zo susedných krajín, musíte sa pripraviť na to, že miniete viac peňazí ako v niektorej z vyššie spomínaných krajín. „Jednoznačne najdrahšou susednou krajinou Slovenska je Rakúsko, kde má slovenská stoeurovka hodnotu iba 76 eur,“ píše Koršňák. Priplatíte si pritom najmä v prípade, ak vycestujete do Salzburgu, Villachu alebo Linzu.

Slovákov tento rok nevyjde lacno ani návšteva Česka. Ceny u našich najnavštevova­nejších susedov sú totiž veľmi podobné ako u nás a o veľkom šetrení sa preto v tomto prípade hovoriť nedá. Ale napriek tomu, že slovenská stoeurovka tu má hodnotu približne 103 eur, ceny potravín či reštauračných služieb sú Česku priemerne nižšie ako doma.

Už štandardne budú musieť Slováci siahnuť hlbšie do vrecka, ak sa rozhodnú vycestovať do vyspelých západných krajín. Napríklad vo Švajčiarsku má našich 100 eur hodnotu 48 eur, v Austrálii 53 eur a v USA 57 eur.

Bratislava politika vláda Čítajte viac Najväčšie zdražovanie v eurozóne je na Slovensku. Ako je to možné? Nemôže za to neschopná vláda

Viac zaplatíte aj v prípade, že sa rozhodnete pre ostrovnú exotiku. „Priplatíme si na Bahamách a Barbadose v Karibiku či v Mikronézii, ako aj v dovolenkových centrách Spojených arabských emirátov ako Dubaj, či Abú Zabí,“ upozorňuje analýza.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dovolenky #inflácia na Slovensku