Desaťtisícom živnostníkov sa menia sociálne odvody. Už čoskoro si musia zmeniť platby poistného

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré si za vlaňajšok podali daňové priznanie v riadnej lehote do konca marca, majú posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške.

02.08.2023 10:20
Martin Kontúr Foto:
Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.
debata

Lehota na jeho úhradu za júl im uplynie 8. augusta. Poisťovňa preto odporúča živnostníkom, aby si upravili platby vo svojich bankových trvalých príkazoch. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa počas uplynulého mesiaca informovala viac ako 174-tisíc živnostníkov o ich odvodovej povinnosti, ktorá sa na nich vzťahuje od 1. júla. Takmer 35-tisíc oznámení sa týkalo vzniku a zániku sociálneho poistenia a vyše 139-tisíc živnostníkov dostalo informáciu o zmene vo výške poistného. Väčšina samostatne zárobkovo činných osôb, teda približne 70 %, bude naďalej platiť minimálne poistné. Maximálne poistné bude od júla uhrádzať len 97 živnostníkov.

dôchodca, dôchodok Čítajte viac Dlhujete Sociálnej poisťovni? Odpustí vám penále, no treba to riešiť čo najskôr. Čas sa kráti

Povinnosť uhradiť poistné v novej výške za júl do 8. augusta sa netýka tých živnostníkov, ktorí si za minulý rok podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote. Táto skupina ľudí dostane zo Sociálnej poisťovne informáciu o poistnom do 21. októbra a novo určené poistné prvý raz zaplatia do 8. novembra. Dovtedy platia poistné v rovnakej výške ako doteraz.

Minimálne sociálne odvody pre SZČO v súčasnosti dosahujú 200,72 eura mesačne. Ide o 33,15 percenta z minimálneho vymeriavacieho základu v sume 605,50 eura. Najvyššie možné sociálne odvody pre SZČO v tomto roku predstavujú 2 810,11 eura, čo je 33,15 percenta z maximálneho vymeriavacieho základu v sume 8 477 eur. Od začiatku budúceho roka sa minimálne sociálne odvody pre SZČO zvýšia na 216,13 eura mesačne a najvyššie možné sociálne odvody na 3 025,93 eura mesačne.

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #živnostníci #poistene