Ovplyvnil vašu dovolenku v Grécku oheň? Peniaze z cestovného poistenia zďaleka nie sú samozrejmosť

Masívne požiare v Grécku urobili uprostred leta z obľúbenej dovolenkovej destinácie nebezpečné miesto na pobyt. Na vlastnej koži to v týchto dňoch pociťujú turisti na ostrove Rodos. V týchto situáciách môže za určitých okolností pomôcť aj poisťovňa. Poistenie môže v istých prípadoch pomôcť, aj keď sa cesta neuskutoční. Tento druh ochrany poskytuje poistenie storna.

26.07.2023 05:00
Grécko, Rodos, požiare lesné Foto: ,
Grécko je "vo vojne" s lesnými požiarmi, uviedol v pondelok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Na snímke požiar spálil kopec na ostrove Rhodos v Egejskom mori 24. júla 2023.
debata

Ak má klient v poisťovni dohodnuté cestovné poistenie pre účastníkov zájazdov obsahujúce poistenie predčasného návratu a nečerpaných služieb alebo špeciálne pripoistenie mimoriadnej situácie, môže mať nárok na poistné plnenie. Barbora Balúchová zo spoločnosti Union upozorňuje na to, že poisťovňa prichádza na rad v prípade, že kompenzácia nezabezpečuje cestovná kancelária.

Dôležité sú okolnosti

Ak chce poistený turista získať peniaze od poisťovne, aj tak musí spolupracovať s cestovnou kanceláriou. „Poisťovňa rieši udalosti z poistenia predčasného návratu a nečerpaných služieb až po návrate na územie Slovenska. Vždy je potrebná súčinnosť cestovnej kancelárie, ktorá poskytne klientom doklady preukazujúce výšku vzniknutých nárokov za konkrétneho klienta,“ hovorí Balúchová.

Ak cestovná kancelária ponúkne turistom náhradné riešenie, poistka sa uplatniť nedá. „Nárok nevznikne, ak bol klientovi ponúknutý zo strany cestovnej kancelárie náhradný, prípadne iný zájazd alebo ak mu cestovná kancelária kompenzovala vzniknuté náklady iným spôsobom,“ hovorí Balúchová.

Slovenskí hasiči pomôžu s hasením lesných požiarov v Grécku
Video
Zdroj: TV Pravda

Typicky sa poistenie storna zájazdu uplatní v prípade, že rezort zahraničných vecí vydá cestovné odporúčanie a občanov pred cestou do konkrétnej krajiny varuje. Takéto varovanie ministerstvo aktuálne vydalo napríklad pre Ukrajinu, Rusko aj niektoré africké krajiny. Pre Grécko aktuálne žiadne cestovné odporúčanie rezort zahraničia nevydal. „V rámci poistenia storno špeciál kryjeme storno zájazdu z dôvodu živelných udalostí v mieste konania zájazdu v prípade, že Ministerstvo zahraničných vecí SR vydá odporúčanie necestovať do danej lokality, čo aktuálne nie je tento prípad,“ hovorí Helena Kanderková zo spoločnosti Allianz – Slovenská poisťovňa.

Samotné obavy z vycestovania tak na získanie peňazí z poistenia storna zájazdu stačiť nemusia. „Napríklad ak sa rodina bojí odcestovať do Egypta, kde pred časom útočil žralok, takýto prípad poistenie nekryje,“ hovorí Beáta Lipšicová zo spoločnosti Uniqa. So živelnou katastrofou je situácia komplikovanejšia. Môže to byť dôvod na storno, ale aj nemusí. Cesty do Grécka cestovné kancelárie naďalej uskutočňujú. Zájazdy do regiónov Grécka, kde nehorí, naďalej bežia. Ak cestovná kancelária ponúkne klientovi iný rezort, poisťovňa môže žiadosť o poistné plnenie zamietnuť.

„Dovolenky v ostatných letoviskách ostrova prebiehajú bez zásadnejších komplikácií a ohrozenia,“ informuje spoločnosť Kartago Tours.

Michal Horváth Čítajte viac Vláda ukazuje prvé návrhy, komu chce zvyšovať dane. Viac zaplatia majitelia nehnuteľností aj fajčiari

Poistenie storna je určené predovšetkým v situáciách, keď cestujúcim zámer cestovať prekazia predovšetkým osobné dôvody. „Pre nárokovanie plnenia je potrebné, aby dôvodom storna bola udalosť definovaná v poistných podmienkach, to znamená napríklad hospitalizácia, smrť blízkej osoby a pod. Iné dôvody ako uvedené v poistných podmienkach nie sú poistené,“ hovorí Monika Majerčíková z komunikačného oddelenia spoločnosti Generali. Sú však aj poisťovne, ktoré poistné plnenie priznajú aj v prípade, že destináciu postihla živelná katastrofa.

Z údajov spoločnosti Uniqa vyplýva, že zájazdy často rušia mladé rodiny. „V poslednom čase zaznamenávame výrazný nárast poistných udalostí z rizika storna zájazdov najmä pri rodinách s deťmi, kde sa môže stať viacero nepredvídateľných udalostí, pre ktoré nemožno odcestovať. Odporúčame preto, aby si rodina s deťmi storno pripoistila,“ radí manažérka cestovného poistenia spoločnosti Uniqa Ľubomíra Hricová.

Kľúčové je konať rýchlo

Ak nastane poistná udalosť, klienti poisťovní nemôžu s riešením tejto situácie váhať. „Klient je povinný rezerváciu cesty, prípadne dovolenky bezodkladne stornovať, aby boli poplatky za storno čo najnižšie. Zároveň je potrebné bezodkladne nahlásiť poistnú udalosť do poisťovne s uvedením dôvodu storna. Zároveň klient priloží tieto doklady: potvrdenie o rezervácii, doklad o poistení, potvrdenie o stornovaní služby a vyčíslení storno poplatkov,“ dodáva Majerčíková.

Čo treba poisťovni predložiť, aby peniaze vyplatila?

Ak si chce klient poisťovne uplatniť náhradu škody vyplývajúcej zo storna zájazdu, musí poisťovni preukázať, čo sa stalo. Čo všetko bude potrebné poisťovni predložiť, vysvetľuje Monika Majerčíková zo spoločnosti Generali. Klient si podľa nej musí pripraviť viacero dokumentov:

  • vyplnený formulár alebo webové hlásenie Oznámenie o poistnej udalosti.
  • potvrdenie o zaplatení služby, potvrdenie preukazujúce stornovanie služby s vyznačením dátumu stornovania.
  • potvrdenie poskytovateľa služby preukazujúce výšku storno poplatkov, teda storno faktúru.
  • kópiu Zmluvy o obstaraní zájazdu, prípadne iný doklad o zakúpení služby.
  • doklady o vzniku poistnej udalosti, ktorá bola dôvodom zrušenia plánovanej cesty alebo zájazdu, napríklad lekárska správa s uvedením predpokladaného dátumu ukončenia liečenia, úmrtný list alebo lekárske potvrdenie o predpísaných liekoch, materská knižka, povolávací rozkaz, súdne predvolanie, policajná správa.
  • nevyužité cestovné lístky a poukazy na ubytovanie.
debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #poistenie #storno