V Bratislave vyrastú stovky nových bytov. Pozrite sa, kde budú stáť

V rámci plánovaného developerského projektu na Agátovej ulici v bratislavskej Dúbravke by malo pribudnúť viac ako 900 nových bytov. Približne 40 z nich by sa malo dostať do portfólia mestských nájomných bytov. Umožnia to zmeny a doplnky 08 územného plánu hlavného mesta (ÚPN), ktoré schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.

21.07.2023 11:56
Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Foto:
Pohľad na Bratislavu z výšky.
debata (8)

„Aj vďaka júnovým zmenám územného plánu môžeme pokročiť v revitalizácii zanedbaného územia a v jeho premene na rezidenčnú štvrť,“ konštatuje developerská spoločnosť Corwin. Predmetná plocha je roky neudržiavaná a zarastená, miestami znečistená komunálnym odpadom a starými navážkami so stavebným odpadom, ktoré vznikli počas rozširovania Dúbravky.

Na pozemku by malo v budúcnosti vyrásť päť blokov so šesť- až osempodlažnými domami pre viac ako 1600 obyvateľov, ale aj so seniorcentrom či materskou školou pre 120 detí. Vybudovaný by mal byť aj centrálny park s rozlohou 5-tisíc štvorcových metrov (m2). Ďalších 10.000 m2 zelene má projekt dopĺňať v jeho severnej a severovýchodnej časti. Projekt má počítať aj so zadržiavaním zrážkovej vody, napríklad vegetačnými strechami, suchým poldrom, dažďovými záhradami či retenčným jazierkom.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Kráľovstvo nájomných bytov? Vo Viedni vyriešili problém, ktorý trápi celý svet

Projekt spojí s centrom mesta existujúca električková trať vedúca po Saratovskej ulici. Neďaleko je aj vyústenie diaľnice D2 a pripravovaný TIOP Lamačská brána. Projekt má byť priamo napojený aj na plánovanú cyklotrasu R52.

Developer predpokladá, že výstavba prvej etapy s približne troma stovkami bytov by sa mala začať v roku 2026. Jej dokončenie plánuje o dva roky neskôr. Celý bytový súbor Hrubé Lúky – Agátová, ktorý je súčasťou pilotného zámeru bratislavského magistrátu na výstavbu nájomných bytov, by mohol byť dokončený v roku 2031.

Zmeny a doplnky 08 ÚPN prinášajú riešenie nájomného bývania. Ide o pilotný balík zmien v prospech nájomného bývania, ktorým sa mesto snaží rozširovať svoj bytový fond. Zmeny sa týkajú 13 lokalít. V siedmich prípadoch ide o pozemky mesta (Bazová, Šustekova, Bratská či Pastierska), zvyšné sú v súkromnom vlastníctve (Východná, Agátová, Viedenská cesta či Na Vrátkach). Všetky pozemky, ktorých sa zmena týka, majú aj v súčasnosti rozvojový charakter, teda nejde o plochy určené na zeleň či šport.

bývanie, byty, reality, byt, dom, hypotéka, nehnuteľnosť Čítajte viac Realitní makléri o aktuálnej situácii: Kedysi si každý byt našiel kupca, dnes to už neplatí

V rámci developerských projektov by malo mesto získať viac ako 140 nájomných bytov. Celkovo sa na pozemkoch v Bratislave otvoril potenciál pre výstavbu viac ako 3000 bytov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúbravka #nájomné byty