Stalo sa to, čo predpovedali analytici. Slovensko zasiahlo veľké zlacňovanie bytov. Niekde až o desiatky tisíc eur

Desať- až tridsaťtisíc eur. To je pokles ceny 2- a 3-izbových bytov za jeden rok. Týka sa to prakticky celého Slovenska. Od Bratislavy až po Košice. Čísla nových cien nehnuteľností priniesol portál Nehnutelnosti.sk, ktorý je najväčší inzerentný portál v krajine a dáta zbiera na základe ponukových inzerátov. Kto si v súčasnosti hľadá nové bývanie, zažíva oveľa výhodnejšiu situáciu ako vlani.

20.07.2023 05:00
Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy Foto:
Mrakodrap Eurovea - ilustračné foto.
debata (79)

Napríklad v bratislavskom Ružinove klesla priemerná cena dvojizbového bytu o 32-tisíc eur. V košických mestských častiach klesli priemerné ceny o 22– až 28-tisíc eur. V Prešove o 33-tisíc, Trenčíne a Trnave o 20-tisíc, Banskej Bystrici o 19-tisíc a v Nitre či Žiline o 12-, resp. 11-tisíc eur.

Podobné zlacňovanie vidieť aj pri trojizbových bytoch. Len na ilustráciu, v spomínanom Ružinove išla cena dole o 23-tisíc, v košických častiach od 12-tisíc do 27-tisíc eur.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Realitný trh zasiahlo zemetrasenie. Ceny bytov prudko padajú na celom Slovensku

Realitní a finanční analytici toto zlacnenie očakávali. „Trend poklesu cien bytov je citeľný aj napriek tomu, že na trhu je v ponuke stále pomerne dosť novostavieb, a to najmä v Bratislave,“ komentoval nové čísla analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský.

Zhoduje sa s ním aj hlavný analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický. „Medziročne už ku koncu júna vidieť citeľné poklesy. Vidíme to aj my v Realitnom barometri,“ hovorí pre Pravdu.

Očakáva sa stabilizácia

Treba dodať, že ide o priemerné ceny nových aj starých nehnuteľností. V tejto súvislosti Kubrický pripomína, že za posledný rok však došlo k veľkým zmenám v ponuke. Znamená to, že „ak sa niekde za posledný rok počet starších bytov zdvojnásobil a novších nezmenil, je zrejmé, že sa to mohlo niekde premietnuť aj do väčších cenových poklesov. Ceny starších bytov sú totiž nižšie ako novších bytov,“ hovorí.

Analytik finančnej spoločnosti Brokeria Ivan Kahanec hovorí, že prepad cien očakávali, pretože bol neudržateľný. „Nízke úrokové sadzby z minulých rokov hnali ceny bytov a rodinných domov smerom hore, čo vyvrcholilo začiatkom minulého roka, keď sme zažívali doslova hypotekárny ošiaľ. Tento rast cien však nezodpovedal ani rastu ekonomiky, ani rastu príjmov obyvateľov,“ vysvetľuje kontext toho, čo vidíme teraz.

Následný pokles cien nehnuteľností, ktorý sa začal už koncom minulého roka, keď prudko vzrástli úrokové sadzby na hypotékach, len odhalil, že nešlo o zdravý rast cien, dodáva Kahanec. „Pokles cien od úplného vrcholu o vyše 10 percent preto nie je prekvapením,“ myslí si. Do budúcnosti očakáva stabilizáciu situácie. To v praxi znamená, že ceny nepôjdu prudko ani hore, ani dole.

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik tiež číta nové čísla tak, že tempo zlacňovania bývania sa v niektorých okresoch oproti úvodu roka zrýchlilo. Podľa neho sú dvojizbové byty najlepším indikátorom toho, čo sa deje v praxi. „Dvojizbové byty sú najlepším indikátorom vývoja cien na trhu, keďže ich je v ponuke najviac, a tým pádom najrýchlejšie odrážajú nárast či pokles dopytu,“ hovorí. V rámci celého Slovensko klesli ich ceny za rok priemerne od 2,6 do 22,6 percenta.

Východ zlacňoval viac

Búlik pokračuje, že očakával priemerný desaťpercentný pokles. No ešte väčší pokles prekonali byty na východe krajiny. „Naopak, na západnom Slovensku až na niektoré výnimky ceny zatiaľ hranicu 10-percentného medziročného poklesu nedosiahli. Zdá sa teda, že na východe predávajúci zľavili z cenových nárokov skôr ako v západnej časti Slovenska,“ tvrdí.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Hypotéky na Slovensku už prekonali 5 percent. Prvá banka sa odvážila na také zdraženie

Prečo je to tak? Ťažko hovoriť, môžeme sa iba domnievať. Jedným z mnoho dôvodov mohlo byť, že na východe Slovenska majú ľudia nižšie úspory a sú pod väčším tlakom nečakať, kým cena bytu znova narastie, ale predať okamžite – a teda aj so zľavou.

Najbližšie nové ceny nehnuteľností zverejní Národná banka Slovenska 1. augusta, teda už o necelé dva týždne.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bývanie #byty #Košice