Realitný trh zasiahlo zemetrasenie. Ceny bytov prudko padajú na celom Slovensku

Trh s nehnuteľnosťami sa ponoril do červených čísel. Ceny bytov klesajú už 12 mesiacov a vrátili sa na úroveň roku 2021.

18.07.2023 11:15
SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Foto:
Na snímke pohľad z vyhliadkovej plošiny Mosta SNP na Staré mesto a budovu Národnej banky Slovenska (NBS)
debata (59)

Nižšie ceny zaznamenali takmer po celom Slovensku. Medziročne v niektorých mestách klesli ceny až o 20 percent. Zaznamenali to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk

Realitný portál analyzoval vývoj cien 2-izbových a 3-izbových bytov za druhý kvartál tohto roka. V tomto období medziročne klesali ceny bytov vo všetkých sledovaných okresoch.

IDE O PENIAZE - Rodičovská nehnuteľnosť a hypotéka
Video
Zdroj: TV Pravda

Kde klesli ceny najviac

Priemerná cena 2-izbových bytov išla za rok nadol najvýraznejšie v Prešove. Medziročne bola nižšia až o 22,6 percenta. V eurovom vyjadrení to znamená, že za rok klesla cena 2-izbového bytu v Prešove až o 33-tisíc eur.

Vladimir Putin Čítajte viac Európe nepomôžu ani plné zásobníky. Energetici nasimulovali totálne vypnutie plynu z Ruska

Vo všetkých častiach Košíc išla cena za rok nadol o 14 až takmer 18 percent. Ak by sme si to prepočítali na eurá, cena bytoch smerovala nadol v rozmedzí od 22-tisíc eur až po 28-tisíc eur.

V bratislavských okresoch boli byty lacnejšie medziročne v rozmedzí od skoro troch do 15 percent. Najvýraznejšie, teda až o 32-tisíc eur, zlacneli byty v druhom bratislavskom obvode. Najdrahšie byty sú tradične v bratislavskom Starom meste. V Medziročnom porovnaní tu klesli byty v priemere o 22-tisíc eur.

„Trend poklesu cien bytov je citeľný aj napriek tomu, že na trhu je v ponuke stále pomerne dosť novostavieb a to najmä v Bratislave. Na druhej strane, je medzikvartálny pokles cien oproti marcu takmer o polovicu menší, čo naznačuje postupnú stabilizáciu,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Slovensku ubudne štvrť milióna ľudí. Nebude mať kto robiť, už ani kvalifikovaní cudzinci sem nepôjdu

Cena klesla aj pri väčších bytoch

Nižšia cena nebola len pri menších bytoch, ale aj pri tých väčších. Jedinou výnimkou je centrum Bratislavy, kde byty zdraželi za rok o vyše 14 percent. Najviac klesli ceny za rok v Prešove (o 16,8 percenta), Trenčíne (o 15,8 percenta), v košických častiach mimo centra (o 10,2 až 14 percent) a v Trnave (o 13 percent). V eurovom vyjadrení to znamená, že napríklad v Trenčíne išla za rok cena 3-izbového bytu nižšie o 27-tisíc eur.

„Segment 3-izbových bytov zareagoval na túto krízovú situáciu ako posledný. Ešte v marci sme v dynamických slovenských regiónoch zaznamenali rast cien, no v stagnujúcej ekonomickej situácii na Slovensku i v Európe zvolili pravdepodobne aj potenciálni klienti so silnejším zázemím opatrnú pozíciu,“ dodáva Michal Pružinský.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #pokles #nehnuteľnosti #cena #2023